Doorzoek volledige site
08 december 2016

Staalbouwwedstrijd 2016: Iemants laureaat categorie internationaal

Illustratie | Gemini

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Ook de laureaten van de Staalbouwwedstrijd werden er bekend gemaakt. In dit artikel schenken we extra aandacht aan de laureaat Iemants in de categorie internationaal met het project Substations Gemini Offshore Windpark, Noordzee (NL). 

Het Gemini Offshore Windpark is een windmolenpark in Nederlandse wateren, op 85 kilometer van de kust bij Groningen. Het bestaat uit twee onderdelen die elk 75 windmolens én een transformatorstation tellen. Dit laatste exporteert de geproduceerde stroom van het windmolenpark naar het land. De staalbouwer verzorgde de productie van twee top-sides - het deel boven de zeespiegel dat voorzien is van de technische uitrustingen - en van twee jackets - de funderingen bestaande uit vakwerkstructuren uit stalen buizen. Het totale staalgewicht van de jackets bedraagt 1500 ton per stuk. Deze zijn gemaakt uit offshore-waardig staal. Doorgedreven optimalisaties op materiaalinzet en lasvolumes resulteerde in een besparing van 500 ton staal en uiteraard ook in een forse verlaging van de kosten. Met een totaal vermogen van 600 MW wordt het beschouwd als één van de grootste offshore-wind-energie-projecten ter wereld.

 

Motivatie van de jury: "In een zeer specifieke en uitdagende sector is dit project een paradepaardje voor de Belgische staalbouw. De optimalisatie van de dimensionering toont ‘de kracht van staal’."