Doorzoek volledige site
14 december 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Stradus Infra in de prijzen bij uitreiking FEBE Elements Award

Wilrijkse Plein
Wilrijkse Plein
Studentenresidentie Rega
Studentenresidentie Rega
Place du Châtelet
Place du Châtelet

De Federatie van de Betonindustrie (FEBE) bekroonde voor het vijfde jaar op rij de meest prestigieuze projecten in prefab beton van het voorbije jaar. Stradus Infra viel er in de prijzen in de categorieën ‘Small Scale Precast’ en ‘Outstanding Precast’. Dit met de projecten Wilrijkse Plein en studentenresidentie Rega van de KU Leuven. In de categorie ‘Precast in Infrastructure’ verdiende ook Place du Châtelet in Malmedy - eveneens aangelegd met producten van Stradus Infra - een eervolle plaats tussen de nominaties.

FEBE bekroonde met de Febe Elements Awards de meest prestigieuze projecten in prefab beton van het voorbije jaar. De projecten werden onderverdeeld in de volgende categorieën: ‘Precast in Buildings, ‘Precast in Infrastructure’, ‘Small Scale Precast’ en ‘Outstanding Precast’. Het was dit jaar al de vijfde keer dat de prijsuitreiking plaats vond. Dit jaar mocht de AP-Hogeschool Antwerpen de Febe Elements Awards verwelkomen. Het buitengewone iconische gebouw met zijn gevelelementen bestaande uit X-structuren in architectonisch beton schepte de ideale sfeer.

 

Het Wilrijkse Plein en studentenresidentie Rega met award bekroond

Stradus Infra behaalde nominaties binnen drie categorieën, waarvan er twee de Award voor zijn categorie wisten in de wacht te slepen.

Het Wilrijkse plein werd bekroond in de categorie ‘Small Scale Precast’. De wandel- en looppaden, waaronder ook deze voor de hoofdingang van het nieuwe complex, werden ingekleed met water passerende parkstenen van het type Aquaflow, geproduceerd door Stradus Infra. Het betreft een combinatie van twee modellen met een vijfhoekige vorm. Met het oog op een optimaal comfort voor voetgangers en andere zwakke weggebruikers ontwierp ontwerpbureau Stramien met behulp van deze stenen een drempelloos inkomplein. De keuze voor deze stenen werd volgens Evert De Baere van Stramien ingegeven door het losse patroon van deze bestrating. Het voegenspel is richtingloos en benadrukt zo het vrije gebruik van de inkomzone.

Studentenresidentie Rega van de KU Leuven  sleepte de hoofdprijs in de wacht in de categorie  ‘Outstanding Precast’. Deze milieuvriendelijke studentenresidentie van KU Leuven is gevestigd in de voormalige Rega-school te Sint-Maartensdal. Naast een lage energierekening en moderne kamers kunnen de bewoners voortaan ook genieten van een ruime binnentuin met uitzicht op de opengelegde Vunt. Met behulp van door Stradus Infra nv op maat gemaakte prefab betonblokken met diverse afmetingen werd een terras in verschillende niveaus gecreëerd. De resulterende binnentuin, naar de hand van ontwerpbureau Michel Pauwels, vormt de blikvanger van het project.

 

Place du Châtelet in Malmedy krijgt eervolle plaats tussen de nominaties

In de categorie ‘Precast in Infrastructure’ werd de toegangsbrug tot het ‘Centre Hospitalier Chrétien’ in Luik bekroond. Stradus Infra kreeg echter met de nominatie van het project Place du Châtelet in Malmedy ook een eervolle plaats binnen deze categorie. Voor de inrichting van deze historische site werd gebruik gemaakt van door Stradus Infra op maat gemaakte muurelementen,  grootformaattegels en zitelementen in architectonisch beton. Deze roepen de sfeer en de herinnering aan de gebouwen van weleer op.  De hoofdroutes werden verhard met behulp van granietgrijze uitgewassen betonstraatstenen, wat zorgt voor de continuïteit met de inrichting van het centrum van Malmedy. De secundaire routes werden aangelegd met betontegels in groot formaat die op hun beurt zorgen voor een visuele aansluiting tussen de verschillende toegangspunten naar de gebouwen errond en de site een moderne toets geven. Met dit ontwerp slaagde ontwerpbureau Agua erin la Place du Châtelet een uitnodigend en herkenbaar karakter te geven passend bij de eigenheid van de omgeving.