Doorzoek volledige site
19 december 2016

group8asia, NEY & Partners en boydens engineering winnen architectuurwedstrijd 'The Parks' in Quy Nhon, Vietnam

Illustratie | group8asia, Ney & Partners, boydens engineering

The Parks is het winnend wedstrijdontwerp voor een nieuw landmark voor Quy Nhon. Het project wil de manier waarop kuststreken worden ontwikkeld in Vietnam hertekenen. De kuststad Quy Nhon heeft de ambitie om een spannende toeristische bestemming te zijn en zet daarom in op innovatieve architectuur van group8asia, NEY & Partners en boydens engineering.

De Parktoren, met 180.000 m2 hotel, luxeappartementen en winkelruimte vertrekt van drie basisprincipes. Natuur en gebouw moeten in elkaar overlopen, er is een verband met het lokale erfgoed en in het gebouw moeten gebruikers en bewoners een gemeenschapsgevoel hebben. De overvloedige natuur wordt gecreëerd door drie royale parken die als een verticale structuur de spil voor het gebouw vormen. Ze zijn over de verschillende verdiepingen verdeeld. Het eerste park op het podium legt een directe relatie met de stad terwijl de twee andere ‘luchtparken’ die zweven, connecteren met publieke en private ruimten in de toren.

 

Iconische toren met afzonderlijke delen

Alhoewel het ontwerp kan gelezen worden als één iconische toren, bestaat hij wel uit afzonderlijke delen. De appartementen zijn één entiteit in verbinding met het eerste luchtpark. Van de twee hotels staat één in directe relatie met het podium, het andere op het hoogste punt biedt verbazende zichten op het landschap en de kust.

 

Hoog comfortniveau

Reeds in de wedstrijdfase bestudeerde Boydens engineering de technieken voor verwarming, koeling en elektriciteit vanuit een duurzaam oogpunt en werd het ontwerp getoetst aan een eerste internationale certificering. Zo is er rekening gehouden met een hoog comfortniveau voor de gebruikers.  De vorm en de schil van het gebouw werden geanalyseerd om zo de nood aan hoogconsumerende systemen tot een minimum te herleiden. Er werd gekozen voor de meest efficiënte technische uitrusting en voor hernieuwbare energie.

 

Verticale vierendeelligger

Ney & Partners staat in voor het aspect stabiliteit. Door de twee torens met elkaar te verbinden gedraagt het geheel zich als een verticale vierendeelligger. Dit maakt dat de liftkernen relatief slank zijn en de facades vrij van dragende elementen. De Belgische bedrijven boydens engineering en Ney & Partners zijn bijzonder verheugd over hun samenwerking met het Vietnamese-Zwitserse group8Asia. Deze ontwerpers koppelen een Zwitserse filosofie van doordacht ontwerp, helder concept, rationaliteit en deskundigheid aan de Aziatische bouwcontext.