Doorzoek volledige site
09 januari 2017

Edward Sorgeloose nieuwe voorzitter Beroepsvereniging voor Architecten

Edward Sorgeloose Illustratie | Edward Sorgeloose Architecture

Het nieuwe jaar bracht een wissel van de macht bij de Beroepsvereniging voor Architecten. Sylvie Bruyninckx geeft het voorzitterschap door aan Edward Sorgeloose. Zelf wordt Bruyninckx ondervoorzitter van de beroepsvereniging.

Het dagelijks bestuur van BAV bestaat nu uit voorzitter Edward Sorgeloose, Sylvie Bruyninckx, Joris Malbrain en Jacques Spaas. Zij worden bijgestaan door projectcoördinator Nathalie Poppe en projectregisseur Nancy Hasen.

 

BIM en veralgemeende verzekeringsplicht

In het editorial van uittredend voorzitter Sylvie Bruyninckx op de website van BVA staat te lezen dat de beroepsvereniging onder het nieuwe voorzitterschap blijft ijveren voor een veralgemeende verzekeringsplicht voor alle bouwpartners en niet enkel voor bouwprojecten met een woonbestemming. Belangrijk blijven ook de permanente vorming, het as-builtdossier, de stagehervorming en de archeologienota waarbij BVA zich blijft inzetten voor de beperking van de taken van de architect.

“Verder willen we blijven waken over de wettelijke verplichtingen die spelen rond het verplicht gebruik van BIM”, klinkt het bij Sylvie Bruyninckx. “We vinden het uitermate belangrijk dat architecten hun werk en ontwerpen niet zien afkalven doordat aannemers alle info in handen krijgen. Daarenboven is de investeringskost van deze softwarepakketten enorm voor elk architectenkantoor.” 

 

Culturele meerwaarde van de architect

In 2017 blijft BVA constructief meewerken aan de hervorming van de Orde van Architecten met als doelstelling een lichtere structuur te creëren. De beroepsvereniging blijft ook verder inzetten op de meerwaarde van het beroep van architect op cultureel en maatschappelijk vlak. “We willen hierin het voortouw nemen omdat de cultureel maatschappelijke meerwaarde van de architect en zijn invloed op onze leefomgeving meer benadrukt moet worden”, aldus Bruyninckx.

BVA blijft daarnaast streven naar een wettelijk vastgelegd ereloon voor architecten zodat er een duidelijke basis ontstaat die aangeeft hoeveel een architect als ereloon kan vragen om al zijn taken correct en professioneel uit te voeren.

 

Wie is de nieuwe voorzitter?

Edward Sorgeloose, die in oktober nog in onze Praatstoel zat, neemt nu de fakkel over van Sylvie Bruyninckx en moet de verjonging van de beroepsvereniging verderzetten. Sorgeloose heeft sinds 2009 een eigen architectenbureau in Antwerpen waarmee hij een reeks markante projecten realiseerde. Voor 2009 verdiende hij zijn sporen als medewerker bij enkele vooraanstaande architectenkantoren in binnen- en buitenland: Conix Architects, Crepain Binst Architecture en Zaha Hadid Architects (UK).