Doorzoek volledige site
11 januari 2017 | LIESBETH VERHULST

Voormalige drukkerij Splichal in Turnhout ruimt plaats voor gloednieuw wooncomplex

Illustratie | Orens - Van Grimbergen Architecten
Illustratie | Orens - Van Grimbergen Architecten
Illustratie | Orens - Van Grimbergen Architecten
Illustratie | Orens - Van Grimbergen Architecten

De voormalige drukkerij Splichal in Turnhout ruimt tegen 2019 plaats voor een gloednieuw wooncomplex. Architectenbureau Orens - Van Grimbergen realiseert op de site stadswoningen, appartementen, een ondergrondse parking, openbare parking, een buurtwinkel en een openbaar plein.

De voormalige bijbeldrukkerij Splichal is gelegen tussen de Grote Markt en het stadspark van Turnhout, op de hoek van de Smiskensstraat en de Apostoliekenstraat. Deze plek, die herinnert aan de hoogdagen van de Turnhoutse drukkerijnijverheid, wordt binnenkort een aangename stadskern. De leegstaande fabriek wordt afgebroken en de komende jaren omgevormd tot een modern woonproject.

Het ontwerp van het wooncomplex is in handen van Orens - Van Grimbergen Architecten. Het architectenbureau realiseert op de site 21 stadswoningen, 63 appartementen en 11 penthouses, een ondergrondse parking voor 151 wagens met fietsenlift, een openbare parking, een buurtwinkel en een openbaar plein.


Nieuwe gebouwen refereren naar oude drukkerij

“Het uitgangspunt voor het ontwerp van de gebouwen was de bekende letterbak; een relikwie als herinnering aan wat ooit een succesvolle drukkerij was van kerkboeken, met vooral Amerika als afzetmarkt”, legt architecte Véronique Orens uit. “Deze letterbak wordt weergegeven in een soort dambordpatroon met een lijnenspel in natuurstenen verharding voor de buitenaanleg en een speelse ritmiek voor de gevels.” De ‘vakken’ van het letterbakconcept worden ingevuld door glas of door vormvaste uv-bestendige gevelplaten van ROCKPANEL, die hetzelfde uitzicht hebben als hout maar geen onderhoud vereisen.

Orens: “Twee appartementsgebouwen vormen de scherpe snijlijn tussen het verharde openbaar plein en de groene parktuin. Door deze twee grote bouwblokken schuin in te planten, krijg je voortdurend andere perspectieven bij het bewandelen van het voetgangerspad. Deze verschillende belevingsvormen zorgen voor een aanzuigeffect van zodra je de site benadert afhankelijk van je positie.”


Daktuinen en zonnepanelen

Daktuinen op al de gebouwen dragen bij tot het groene karakter van de site. “De tuinen verbeteren de waterhuishouding en de luchtkwaliteit en creëren een aangenaam microklimaat”, weet Orens. “Verder worden er zoveel mogelijk zonnepanelen ingepland, rekening houdend met de optimale werking van het groendak.” 


Sanering dringt zich op

Om het wooncomplex te realiseren, dient de site eerst gesaneerd te worden. “De grond is historisch zwaar vervuild met benzeen”, zegt Orens. “Deze sanering dient op zo’n manier te gebeuren dat een verdere spreiding via het grondwater niet mogelijk is.”

Tegen 2019 moet het nieuwe wooncomplex een feit zijn.