Doorzoek volledige site
11 januari 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Niko lanceert DALI-detectoren met geïntegreerde daglichtdimming

Binnenverlichting die zichzelf automatisch aanpast aan de hoeveelheid binnenvallend daglicht. In veel scholen, kantoor- en overheidsgebouwen is van daglichtsturing geen sprake. Nochtans: het bespaart energie én bevordert de gezondheid en de prestaties. Niko brengt een volledig gamma gemakkelijk en flexibel installeer- en configureerbare DALI-detectoren met geïntegreerde daglichtdimming op de markt.

Het DALI-assortiment van Niko bestaat uit inbouw- en opbouwvarianten voor normale en hoge plafondhoogtes tot 8 meter, en een ultravlakke inbouwvariant die maar 5 mm uit het plafond steekt. Met bereiken van 8 tot 12, 20, 24 en 32 meter heeft Niko een volledig aanbod voor kleine, normale en grote ruimtes. Zelfs voor heel grote ruimtes zoals opslagplaatsen of sporthallen.

 

DALI-adresseerbaar: gemakkelijke zone-indeling

De Niko DALI-detectoren zijn DALI-adresseerbaar. Je plaatst de armaturen en detectoren waar je wilt, sluit ze rechtstreeks aan op de DALI-bus en voegt ze toe aan elke zone die je maar wilt. Elke DALI-detector heeft twee tot drie daglichtzones, één tot twee secundaire zones met aan/uit- of dimfunctionaliteit en een potentiaalvrij relaiscontact voor bijvoorbeeld bordverlichting of HVAC-sturing.

De master-detector wijst via de DALI-bus een uniek adres aan elke armatuur toe. Zo stuurt hij ze individueel aan. Is één detector niet genoeg? Elke slave communiceert via de DALI-bus met de master. En wil je de zone-indeling achteraf wijzigen? Dat doe je zonder ook maar iets aan de installatie, de armaturen of de bekabeling te veranderen.

 

Laag verbruik, ingebouwde intelligentie

De DALI-detectoren van Niko verbruiken heel weinig in stand-by en hebben veel opties. Ze benutten onder meer de volle dimcapaciteit van elk type verlichting. Om elke lamp de juiste inbrandtijd geven, stel je heel eenvoudig een inbrandperiode in. Pas daarna schakelen de detectoren automatisch over op de gewone modus voor daglichtdimming. Om het systeem zo energiezuinig mogelijk te houden, zal de verlichting uitschakelen als er geen beweging meer gedetecteerd wordt of als er voldoende licht in de ruimte binnenvalt. Zo is de ruimte steeds goed verlicht en is er een laag verbruik.