Doorzoek volledige site
11 januari 2017 | LIESBETH VERHULST

Nieuwe Liviano-lamp van OCARI® leidt licht waarheen het nodig is

Illustratie | Boos & Schulz Designagentur - Evonik
Illustratie | Boos & Schulz Designagentur - Evonik
Illustratie | Boos & Schulz Designagentur - Evonik

OCARI® heeft met Liviano een nieuwe lamp op de markt gebracht. De transparante lampenkap van PLEXIGLAS® zorgt ervoor dat de lichtbron naar de achtergrond verdwijnt en het licht wordt geleid daar waarheen het nodig is.  

“De nieuwe Liviano-lamp is ontstaan vanuit het idee om de behuizing van de lamp te laten verdwijnen, zodat het licht zelf tot lamp wordt”, legt Daniel Schultz, mede-eigenaar van Boos & Schulz Designagentur (BSD), zijn creatie uit. Dat uitgangspunt uit zich in het resultaat. Terwijl de transparante hanglamp van het Duitse merk OCARI® in onverlichte staat subtiel in de omgeving past, lijkt ze verlicht eerder op een zwevend object gevormd uit licht.

Deze indruk ontstaat door de gefreesde lijnen in de surfplankvormige lampenkap van PLEXIGLAS®. Het merkacryl leidt het licht van de ledlampen, die in het midden zijn aangebracht, via de gefreesde lijnen door de kap tot aan de buitenste rand. "De lichtbron verdwijnt zo volledig naar de achtergrond", zegt Schulz. "Dit effect zou niet mogelijk zijn zonder de uitstekende lichtgeleiding van PLEXIGLAS®."
 

Meer dan alleen pure decoratie

OCARI® wil met de Liviano-lamp meer bieden dan pure decoratie. De tweede lichtbron van de hanglamp, een downlight, zorgt voor een functioneel werklicht. Hier verdwijnen de ledlampen door een cover van PLEXIGLAS® naar de achtergrond. Het licht wordt gelijkmatig over het hele oppervlak van het element verdeeld en zorgt zo voor een meer homogene verlichting zonder hotspots. Schulz: "Naast de ontwerpaspecten heeft dit ook een praktisch voordeel. Doordat je niet rechtstreeks in de lichtbron kijkt, is het licht zeer aangenaam en word je niet verblind bij het werken aan beeldschermen.”
 

Subtiel en stijlvol

Beide lichtbronnen kunnen traploos en los van elkaar worden gedimd en ook onverlicht past de Liviano-lamp goed in het interieur. "Door de hoogwaardige uitstraling van PLEXIGLAS® ziet de lamp er subtiel en tegelijk stijlvol uit", zegt Schulz. Klanten kunnen kiezen tussen een productiemodel of een lamp die speciaal naar wens wordt geproduceerd. Ze is dan bijvoorbeeld in verschillende maten verkrijgbaar of in een ‘Tuneable wit’-versie, waarbij de lichtkleur van functioneel tot huiselijk woonlicht tussen koel wit en warm wit kan worden ingesteld. "Deze variëteit maakt van Liviano niet alleen een elegante lamp voor kantoor, maar ook een sieraad voor in huis", besluit Schulz.

GERELATEERDE DOSSIERS