Doorzoek volledige site
18 januari 2017

Een gegoten huid in vezelcement voor het Bravis-ziekenhuis in Bergen op Zoom

Illustratie | Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd
Illustratie | Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd
Illustratie | Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd
Illustratie | Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd
Illustratie | Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd
Illustratie | Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd
Illustratie | Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd

Het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom is een aaneenschakeling van verschillende gebouwen, die gekenmerkt worden door het gebruik van beton, zink en wit plaatmateriaal. Voor het ontwerp van het nieuwe Moeder & Kindcentrum wilde architect Bert Beijersbergen vooral voortbouwen op die materialenreeks. Hij koos daarom voor de Ornimat-vezelcement gevelplaten van SVK

Gevel weerspiegelt luxe en comfort

Het nieuwe Moeder & Kindcentrum (MKC) bevindt zich aan de achterzijde van het Bravis ziekenhuis, bovenop de Spoeddienst en Huisartsenpost, en staat in rechtstreekse verbinding met het OK-complex. Het omvat 27 suites waarin op een moderne manier bevallen en verbleven kan worden.
“Alle luxe en comfort die het nieuwe MKC biedt, moesten ook in de gevel tot uiting komen”, zegt architect Beijersbergen, die bewust voor de Ornimat gevelplaten van SVK koos. “Veel architecten adviseren bij dergelijke gevelvraagstukken nog volkernachtig plaatmateriaal, maar dat vind ik eerlijk gezegd onbegrijpelijk. De plaatranden van een volkernachtig materiaal hebben immers een afwijkende kleur en zijn gevoeliger voor vervuiling. Ornimat heeft een glad oppervlak en blijft ontzettend lang schoon.”

 

Gekantrecht en gekleurd

De kern van Ornimat bestaat uit vezelcement en is afgewerkt met 3 lagen UV-bestendige tweecomponenten polyurethaanverf. De plaatranden worden gekantrecht en met dezelfde coating als de zichtzijde gekleurd, waardoor de gevel er niet alleen uniform uitziet, maar ook de absorptie van vocht en vuil via de randen wordt uitgesloten. “De gevel heeft iets weg van een gegoten huid”, stelt de architect.

 

Geen kleurverschil

Dat Ornimat perfect weerstaat aan vervuiling, dat bewijst trouwens het ziekenhuis zelf. Het is namelijk niet de eerste keer dat deze gevelplaten hier toegepast worden. “Ook de gevel van het OK-complex is voorzien van een witte schil in Ornimat vezelcement”, geeft Beijersbergen aan. “Dat gebouw dateert van 2004, maar het lijkt alsof het gisteren gebouwd is.  Het kleurverschil met de gevel van het nieuwe MKC is nihil.”

 

Maatwerk

Voor het MKC werd grotendeels gebruik gemaakt van standaard gevelplaten van 1 x 2 m, al moesten er voor de aansluitingen op de bestaande gevel en voor diverse openingen ook heel wat pasplaten en dagkanten op maat geproduceerd worden.

Deze werden rechtstreeks door SVK op de werf geleverd. “Het feit dat de beplating meteen op maat wordt aangeleverd is een grote geruststelling”, stelt de architect. “Het reduceert het aantal bewerkingen op de bouwplaats en garandeert een uniforme uitstraling.”

 

Verlijmen

“De vezelcementplaten laten zich eenvoudig verwerken”, beaamt ook Niels van Kooten van aannemersbedrijf VKP Bouw. “We hebben ze hier op een houten regelwerk verlijmd. Het zijn bovendien ook erg harde platen. Zeker naar vandalisme toe is dat een goede zaak.”

GERELATEERDE DOSSIERS