Doorzoek volledige site
23 januari 2017

Daglichtsturing in nieuw campusgebouw te Antwerpen: optimaal energie besparen

Johan Van Bael: “Door de brede raampartijen profiteert Gebouw M van heel wat natuurlijk daglicht.” Illustratie | WAX
Gebouw M en Gebouw O (foto) moeten de blikvangers worden van de zogenaamde life sciences campus. Illustratie | META

Op 22 september jongstleden opende de Universiteit Antwerpen de deuren van twee nieuwe campusgebouwen op Campus Drie Eiken. Gebouw M en Gebouw O, ook wel Gebouw Gouverneur Andries Kinsbergen genoemd, moeten de blikvangers worden van de zogenaamde life sciences campus. Duurzame blikvangers, weliswaar: zo kan het energieverbruik in gebouw M optimaal geregeld worden door efficiënt gebruik te maken van de brede lichtinval.

Gebouw M en Gebouw O worden weldra de thuisbasis van de Antwerpse studenten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen enerzijds en Farmaceutische en Biomedische Wetenschappen anderzijds. Het spreekt voor zich dat het toekomstige hart van de campus life sciences ook zelf een duurzaam leven beschoren moet zijn: optimaal gebruik maken van het vele daglicht staat daarbij centraal. Op basis van de bevindingen van het betrokken studiebureau stond de firma B.E.G. uit Aartselaar dan ook in voor het leveren van energie-efficiënte aanwezigheidsmelders.

 

Verschillende parameters

In 2010 opende het Duitse B.E.G., gespecialiseerd in aanwezigheidssensoren en bewegingsmelders, een Belgisch filiaal in Aartselaar. Dagelijks zoeken tien gedreven medewerkers met een brede technische bagage er naar de juiste oplossingen voor verscheidene projecten. Daarbij wordt rekening gehouden met een hoop parameters, aldus Johan Van Bael, sales manager bij B.E.G.: “Elk project is voor ons een uitdaging: er zijn namelijk verschillende aspecten die de keuze van de meest geschikte melders sterk beïnvloeden. Denk daarbij aan de gebruikte materialen, de oriëntatie van het gebouw, de functies van de ruimtes ... Zelfs het meubilair en de kleur van de muren spelen een rol.”

 

“De vele lichtinval in Gebouw M is een opportuniteit om flink te besparen op het energieverbruik: melders met daglichtsturing maken een optimale lichtregeling mogelijk.”

 

Daglichtsturing

In Gebouw M was vooral de lichtinval een bepalende factor. Van Bael: “Door de brede raampartijen profiteert Gebouw M van heel wat natuurlijk daglicht. Een opportuniteit voor de bouwheer om via een optimale lichtregeling flink te besparen op het energieverbruik. In de lijn van de gestelde eisen van de opdrachtgever werd daarom gekozen voor de Dali-melders met daglichtsturing, in combinatie met dimbare verlichting. Afhankelijk van de lichtinval dimmen de melders het licht automatisch, of schakelen ze het volledig uit. Dat geldt ook omgekeerd: wanneer er beweging gedetecteerd wordt en de natuurlijke lichtinval volstaat niet, gaat de verlichting meteen aan.”

 

Technische expertise

Het is voor B.E.G. niet de eerste samenwerking met de Universiteit Antwerpen: “We zijn een sterke en betrouwbare partner voor de universiteit: ook andere gebouwen op de Campus Drie Eiken, met andere parameters, zijn met onze melders uitgerust. Daarnaast geven we de universiteit ook vaak advies met betrekking tot nieuwbouwprojecten of renovaties. Die sterke positie hebben we voornamelijk te danken aan onze technische expertise. Anders dan sommige spelers op de markt, werken we enkel met mensen die over die nodige technische kennis bezitten. We kunnen dus zonder problemen meedenken met studiebureaus, opdrachtgevers en installateurs in de zoektocht naar het beste lichtregelsysteem,” legt Van Bael uit.

Ook na de eigenlijke verkoop staat B.E.G. klaar met raad en daad: “Tijdens de installatie van de melders komen we met plezier ter plaatse om een goede opvolging te verzekeren. Hetzelfde geldt wanneer de installatie al achter de rug is: mochten er zich eventuele vragen of problemen voordoen, maken we graag de tijd om het systeem weer optimaal te doen functioneren. Tot slot nemen we zonder aarzelen onze verantwoordelijkheid als het gaat om de garantievoorwaarden,” beslist Van Bael.

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Installatie&Bouw