Doorzoek volledige site
03 februari 2017 | LIESBETH VERHULST

BIMtonic van Redactiebureau Palindroom & Architectura.be wijst bimmers de weg

BIM, een nieuwe manier van ontwerpen, is in de bouwwereld aan een niet te stuiten opmars bezig. Redactiebureau Palindroom en Architectura.be starten met BIMtonic een portaal op dat ontwerpers wegwijs maakt in de BIM-wereld. De website www.bimtonic.be is gelanceerd. Het boek wordt voorgesteld tijdens het BIMtonic-evenement 21 februari op Batibouw.

BIM staat voor Building Information Modeling, een nieuwe ontwerptechniek waarbij alle architecturale en bouwtechnische gegevens van een bouwproject gecentraliseerd worden in een virtueel geheel van driedimensionale bouwmodellen. Samenwerking tussen de verschillende partners vormt een sleutelbegrip voor BIM. Alle betrokkenen bij een project kunnen het BIM-model raadplegen en/of wijzigen. 

 

“Architecten, ingenieurs, aannemers en andere bouwprofessionals hebben eigenlijk geen keuze en zullen vroeg of laat ook op de BIMtrein moeten springen, als ze dat al niet gedaan hebben.”

 

“Iedereen is ervan overtuigd dat BIM de toekomst is en zal uitgroeien tot de standaard”, zegt Rik Neven, zaakvoerder van Redactiebureau Palindroom. “Architecten, ingenieurs, aannemers en andere bouwprofessionals hebben eigenlijk geen keuze en zullen vroeg of laat ook op de BIMtrein moeten springen, als ze dat al niet gedaan hebben.”
 

 

Website, boek en evenement
BIM biedt ontegensprekelijke voordelen, maar anderzijds is het geen sinecure voor bouwprofessionals om de BIM-software en de BIM-werkwijze onder de knie te krijgen. Om ontwerpers daarmee te helpen, heeft Redactiebureau Palindroom BIMtonic opgericht, een communicatiemix die architecten en ingenieurs inwijdt in de BIM-problematiek. “Ons redactiebureau is hiervoor ideaal geplaatst omdat we met onze website Architectura.be beschikken over de meest bezochte site voor architecten en ingenieurs in België”, aldus Neven.

Het eerste concrete wapenfeit van BIMtonic is de lancering van de tweetalige website www.bimtonic.be. Die staat sinds eind januari online. Architecten kunnen er onder meer een aantal Frequently Asked Questions, BIM-nieuws, casestudy’s, een lexicon en een vragenrubriek raadplegen. Vier keer per jaar wordt vanuit de website een digitale nieuwsbrief verstuurd met de recentste en meest relevante nieuwsberichten over BIM. 

 

“Het tweetalig evenement richt zich in eerste instantie tot architecten en ingenieurs die willen kennismaken met de mogelijkheden van BIM. Dat zal gebeuren aan de hand van een casestudy, video’s, interviews en een vragenronde.”Op 21 februari volgt de apotheose. Dan organiseert Palindroom op Batibouw zijn BIMtonic-evenement. Rik Neven: “Het tweetalig evenement richt zich in eerste instantie tot architecten en ingenieurs die willen kennismaken met de mogelijkheden van BIM. Dat zal gebeuren aan de hand van een casestudy, video’s, interviews en een vragenronde.”

Het evenement vormt ook het decor voor de lancering van het BIMtonic-boek, een gids die in meer dan 200 pagina’s de grondbeginselen van BIM uit de doeken doet. De teksten voor het boek en de website zijn geschreven door de jonge redacteurs Lennert Rasking en Bart Decroos. Zij konden hiervoor beroep doen op een sterk redactieteam van vijftien BIM-specialisten actief bij architectenbureaus, studiebureaus, fabrikanten, aannemers, softwareleveranciers,…

Als opwarmer van het BIMtonic-evenement verwelkomt Palindroom keynote speaker Georg Ell. Hij is directeur voor Tesla in West-Europa en zal onder meer de innoverende bouwoplossingen die Tesla in petto heeft, belichten.PRAKTISCH
 

Het BIMtonic-evenement vindt plaats dinsdag 21 februari op Batibouw. Inschrijven is verplicht en kan via deze link: https://www.batibouw.com/nl/bim


Programma:

 • 16.00-16.30: Keynote speaker Georg Ell, director West-Europa Tesla.
 • 16.30: Inleiding.
 • 16.40: Video Opportuniteiten en struikelblokken van BIM.
 • Aansluitend interview met Frederik Jacobs (Conix RDBM) en Brecht Pauwels (Ingenium).
 • 16.50: Casestudy Stadskantoor Hasselt. (Steven Hendrickx (Jaspers – Eyers Architects) - Dieter Froyen (Kumpen) - Nico Evenepoel (Studiebureau Engitop)
 • 17.30: Video BIM enkel voor nieuwbouw en grote projecten of ook voor renovaties, restauraties en kleine projecten?
 • Aansluitend interview met Michel Janssens (a2o Architecten) en David Dupont (CRH).
 • 17.40: Vragen uit het publiek. Panel: Frederik Jacobs (Conix RDBM), Hans Leen (Geberit) en Michaël Van Tendeloo (Xella).
 • 18.00: Netwerkreceptie met gin-tonic.
   

GERELATEERDE DOSSIERS