Doorzoek volledige site
06 februari 2017

Wereldprimeur: lancering ’s werelds eerste serie douchecomputers

Illustratie | e-SHOWER by Hamwells_Exclusive at Van Marcke
Illustratie | e-SHOWER by Hamwells_Exclusive at Van Marcke
Illustratie | e-SHOWER by Hamwells_Exclusive at Van Marcke
Illustratie | e-SHOWER by Hamwells_Exclusive at Van Marcke
Illustratie | e-SHOWER by Hamwells_Exclusive at Van Marcke

Hamwells introduceert samen met Van Marcke ‘s werelds eerste e-Shower. Deze douchecomputer biedt een oplossing voor onze dagelijkse paradox: we willen genieten van een lange, warme douche maar ook zuinig zijn met water en energie.

De e-Shower biedt daarom een keuze tussen FreshCycles™ en een klassieke douche. De klassieke douche gebruikt een spaarkop en werkt net als een gewone douche: al het water spoelt direct weg. FreshCycles filteren, zuiveren en gebruiken de waterdruppels ongeveer 9 keer vanuit een speciaal mini-reservoir. Zo kan je genieten van een spectaculaire douche terwijl je tot 80% op energie en tot 90% op water bespaart. Een 20 liter douchekop verbruikt met de e-Shower slechts 2 liter/minuut.

Na elke sessie reinigt de e-Shower zichzelf en loopt hij volledig leeg. Ook spoelt hij het filtermembraam na, waardoor vuilresten naar de afvoer verdwijnen. Elke volgende gebruiker heeft weer een kristalheldere ervaring. Met drie cleaningprogramma’s houdt de e-Shower zich automatisch schoon van kalk, biofilm en/of legionella.

De e-Shower kan verbonden worden met mobiele apparaten voor persoonlijke instellingen, bediening op afstand en muziek streaming. Hij biedt timerprogramma’s voor een instelbare doucheduur en kan slim communiceren met energie- en watersystemen. (Bijvoorbeeld door het water in een boiler eerlijk verdelen over alle gebruikers.) Via het internet is ook monitoring van alle systemen mogelijk, met upgrades in software , optimale klantenservice en sharing van alle besparingen in heel België.

 

Een gedeelde visie op duurzaam bouwen

Omdat een traditionele douche al het warme water verspilt, veroorzaakt het drie problemen waar de duurzame bouw mee worstelt. De eerste is duidelijk: hoge gebruikskosten i.v.m. energie, water en afvalwater. De tweede is de toenemende waterschaarste als gevolg van klimaatverandering. De derde is minder evident maar het meest kritiek: de noodzaak voor grote en dure warm water infrastructuur die in de piekvraag van traditionele douches kan voorzien.

Klassieke oplossingen werken niet. Spaardouches dwingen gebruikers om het comfortverlies te compenseren met langere douches. WTW systemen hebben een laag rendement en verspillen nog steeds al het water. De e-Shower vermindert de warmwater vraag drastisch zonder op comfort in te boeten. Dit lost alle problemen op: gebruikskosten krimpen naar bijna nul, schaars water wordt geconserveerd en de infrastructuur kan veel kleiner en goedkoper omdat het geen piekvermogen meer hoeft te leveren. Zo ontsluit de e-Shower een veel breder toepassingsgebied van duurzame installaties zoals zonneboilers, warmtepompen en/of hybride CV/doorstromersystemen die tot op heden vast liepen op het piekvermogen dat een klassieke douche eist. Zo wordt duurzaam bouwen met e-Shower een stuk eenvoudiger en goedkoper.

Dit is de reden voor het partnerschap van Hamwells en Van Marcke. Deze laatste heeft met haar Big Blue concepten al jarenlange expertise met duurzame totaaloplossingen en is een koploper in de Belgische markt voor de verduurzaming van badkamers en installaties.

 

Bewust watergebruik

De e-Shower vraagt soms afscheid van oude douchegewoontes. Dat is even wennen. Maar je krijgt er veel voor terug. Meer comfort, douchen zonder schuldgevoel, een betaalbaar duurzaam huis en een serieuze bijdrage aan een betere planeet.

 

Geschiedenis van de water circulerende douche

In 1767 patenteerde William Feet de eerste recycledouche: een tobbe met een handpomp. In 1979 verbeterde Billy Bloys deze patenten met een dompelpomp, een overloop, en toevoer van vers warm water. In lijn met deze patenten innoveert Hamwells door deze single-pipe systemen. Deze zijn kenmerkend onderscheidend van andere recyclesystemen omdat ze geen open leidingen of afvoerleidingen hebben en daardoor integraal gereinigd kunnen worden. Hamwells heeft 27 systeeminnovaties in samenspraak met Europese fabrikanten en 5 eigen patenten.

GERELATEERDE DOSSIERS