Doorzoek volledige site
13 februari 2017

Leerlingen uit BuSO doen praktijkervaring op bij Mathieu Gijbels

Andrea sorteert ’s morgens de inkomende post. Illustratie | Mathieu Gijbels
Femke maakt de siliconen verpakkingen klaar voor gebruik. Illustratie | Mathieu Gijbels

Sinds drie weken kan je bij aannemersbedrijf Mathieu Gijbels in Opglabbeek elke dinsdagvoormiddag Andrea en Femke tegenkomen, twee jongedames uit het Buitengewoon Secundair Onderwijs die enkele maanden stage lopen in het bedrijf. Nv Mathieu Gijbels werkt hiervoor samen met LetsCo!, een opleidingscentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

"We zetten graag onze deuren open voor iedereen die wil bijleren of ervaring opdoen. Voor Andrea en Femke is het de eerste keer dat ze in een bedrijf meedraaien, even weg van de schoolbanken. Met een aangepast takenpakket en goede begeleiding kunnen ze het werk aanvatten. Het doet hen zichtbaar deugd en de dankbaarheid die we van hen terugkrijgen is veel waard. We werken hier dan ook maar al te graag aan mee", vertelt Mathi Gijbels, CEO van Mathieu Gijbels.

 

Van Gent tot Limburg

Mathieu Gijbels steunt via Collective Fundation het initiatief Letsco. Collective Fundation is de samenwerking tussen Mathieu Gijbels, Schoenen Torfs, Durabrik en Quinx die met de oprichting van de Fundation hebben gekozen om financiële middelen ter beschikking te stellen en gemotiveerde medewerkers samen te laten werken om goede doelen te steunen.

LetsCo! van Konekt is een Gents initiatief om volwassenen met een verstandelijke beperking de kans te geven om mee te draaien in een bedrijf. Ze organiseren hiervoor praktijkgerichte opleidingen voor jongeren van 18 jaar en ouder die in het laatste jaar BuSO zitten of net afgestudeerd zijn. Eerder stelde ook Durabrik en Schoenen Torfs al stageplaatsen beschikbaar voor deze jongeren met een verstandelijke beperking. LetsCo wist de afgelopen vijf jaren al meer dan 180 cursisten te bereiken en is dankzij de steun van Mathieu Gijbels sinds 2016 ook actief in Limburg. LetsCo is alvast erg enthousiast over de samenwerking. "Dankzij de zeer gewaardeerde steun van bedrijven zoals Mathieu Gijbels, bewijzen we dat ook mensen met een beperking een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving", aldus projectmedewerkster Femke Houbrechts.

 

Met de glimlach

Mathieu Gijbels zorgde als partner van Collective Fundation al voor financiële ondersteuning van het project. Dit jaar bieden ze voor de eerste maal ook zelf stageplaatsen aan voor 2 leerlingen. Andrea uit Zonhoven zal tot de zomer meedraaien bij de administratie. Zij wordt begeleid door afdelingshoofd Lisette Van Gaal: "Samen met het hele team van administratie dragen we met plezier ons steentje bij om haar een eerste werkervaring te bezorgen. Andrea haar takenlijst is erg divers. Ze opent en verdeelt de inkomende post, zorgt voor de cadeauverpakking van relatiegeschenken, maakt werfdossiers klaar in ringmappen, frankeert de uitgaande post en maakt klanten- en persmappen klaar. En ze doet dat allemaal erg goed!"

Femke uit Heusden-Zolder zal de handen wat vuiler maken in het magazijn. Zij kan rekenen op haar twee peetvaders Rik en Geert. Geert organiseerde eerder al jaarlijkse toernooien voor G-voetbal voor zijn lokale voetbalvereniging en was dan ook onmiddellijk gewonnen voor dit initiatief. "Toch fantastisch als we op deze manier iets kunnen betekenen", getuigen Rik en Geert met de glimlach. "Femke is een waardevolle hulp, ze werkt haar taken met veel precisie af en is erg nieuwsgierig naar nog meer werk. We laten haar alles ontdekken, zolang het onder onze begeleiding gebeurt."

Chantal Vanaken, HR Marketing, concludeert: "We zijn fier om deze stageplaatsen te kunnen aanbieden. Een aannemersbedrijf of bouwbedrijf en sociaal engagement lijken op het eerste zicht niet direct een match te zijn, maar het tegendeel is waar. Onze Voordenkers bewijzen door met zoveel enthousiasme Andrea en Femke te verwelkomen en te begeleiden dat ook de bouw een warme sector is."