Doorzoek volledige site
15 februari 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

Eandis geeft groen licht voor nieuwe elektriciteitsmeterkast

Illustratie | Eandis
Illustratie | Eandis

Eandis heeft groen licht gegeven voor de introductie van een nieuwe elektriciteitsmeterkast. De nieuwe 25D60 zal vanaf 1 januari 2018 verplicht worden bij nieuwbouw of renovatie van gezinswoningen en kleine bedrijven.

De gefaseerde invoering van digitale meters vanaf 2019 was een beslissing van de Vlaamse regering. De productie van de huidige klassieke meters met mechanisch telwerk is al gestopt. Eandis speelt in op die evolutie door zijn elektriciteitsmeterkasten aan te passen. In de nieuwe elektriciteitsmeterkast 25D60 kan zeer snel een digitale meter worden geplaatst.

 

Voorbereiden op de toekomst

De huidige 25S60 meterkast, die al dateert van bagin jaren '90, heeft een donkergekleurd doorkijkdeksel. Dit is niet geschikt om een elektronisch display af te lezen of te bedienen. Een klant met een elektronische meter moet op de displayknoppen kunnen drukken om het scherm af te lezen en door de verschillende indexen te kunnen scrollen. Bovendien moeten klanten ook kunnen inpluggen op hun digitale meter, bijvoorbeeld om hun verbruikswaarden te raadplegen.

De nieuwe meterkast kan ook gebruikt worden met een klassieke meter, maar het bereidt de elektriciteitsaansluitingen al voor op de toekomst. De wijzigingen zijn bewust minimaal gehouden, net zoals de kosten en de milieu-impact. De buitenafmetingen van de nieuwe kast blijven exact dezelfde als de oude. Ook de bodem, het tussenkader en alle elektrische componenten kunnen worden hergebruikt. Enkel het deksel is nieuw. Dat is voortaan halfopen, en biedt zowel ruimte voor een klassieke als een elektronische meter.

 

Kostenefficiënte uitrol

De nieuwe 25D60, met de D van digitaal, is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende hoogtechnologische spelers die actief zijn in Vlaanderen. De nieuwe meterkast werd snel en kwalitatief ontwikkeld via rapid prototyping en warmte- en mouldflow-simulaties. Zo zal ze een kostenefficiënte uitrol van digitale meters mee kunnen ondersteunen. Het model houdt rekening met alle Europese technische standaarden die vandaag bekend zijn. De kast zelf zal geproduceerd worden in de Gentse vestiging van General Electric.

De sector zal in de loop van 2017 worden ingelicht over de komst van de nieuwe elektriciteitsmeterkast. Zo kunnen elektriciens en elektro-installateurs, die de kasten plaatsen, tijdig hun voorraden van de oude kasten verwerken. Voor aansluitingen groter dan 56 kilovolt-ampère (kVA), zoals bij grotere of industriële bedrijven, wijzigt er niets en blijft het oude deksel bestaan.

GERELATEERDE DOSSIERS