Doorzoek volledige site
17 februari 2017

Zonnestroom en lucht-lucht warmtepomp: een droomhuwelijk

Illustratie | Daikin
Illustratie | Daikin
Illustratie | Daikin
Illustratie | Daikin

David Alexander woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in een bungalow. Om het teveel aan opgewekte zonnestroom nuttig te verbruiken en tegelijk het comfort in de slaapkamers te verhogen, koos het gezin voor de ultrazuinige Nexura lucht-lucht warmtepomp van Daikin. “Zelfs in de winter draait onze elektriciteitsmeter nog terug!”

De vrijstaande woning van de familie Alexander dateert uit de jaren 60, maar werd al grondig gerenoveerd. Er ligt een nieuwe vloer, de spouwmuur is na-geïsoleerd en ook in het dak zit een dikke laag isolatie. De leefruimte wordt verwarmd met een gascondensatieketel. Elektriciteit produceert het gezin zelf met een forse PV-installatie. Deze levert zelfs te veel stroom op, waardoor David op zoek ging naar een manier om de overproductie te beperken en tegelijk het comfort in de drie slaapkamers te verhogen. “Als Daikin-werknemer wist ik meteen dat een lucht-lucht warmtepomp voor ons ideaal was. Enerzijds vanwege het uitzonderlijk lage stroomverbruik. Anderzijds omwille van de snelle reactietijd. Onze kamers zijn in de winter binnen de tien minuten warm. In de zomer is het andersom. We koelen bijna nooit, maar tijdens zeer warme periodes is het handig dat we voor het slapengaan de kamers op enkele minuten tijd kunnen afkoelen tot om en bij de 22°C.”

 

Geen zichtbare leidingen

David koos voor de Daikin Nexura, een multisplit systeem dat via een buitenunit warmte aan de buitenlucht onttrekt en deze als warme lucht toevoert in de woning via een wand- of vloerunit. De installatie nam amper drie dagen in beslag. “De buitenunit werd heel discreet aan de achterzijde van ons huis geplaatst. De leidingen komen binnen via de kruipkelder en gaan vervolgens recht omhoog naar de drie binnenunits, één voor elke kamer. We hebben bewust gekozen voor vloertoestellen, zodat de leidingen niet zichtbaar zijn.” Het gaat om uiterst compacte, strak vormgegeven toestellen die het beeld van de slaapkamer niet verstoren. “Bovendien geeft het voorpaneel ook wat stralingswarmte af, zodat je een beetje het gevoel hebt van een radiator.”

De Daikin Nexura warmtepomp vormt de perfecte match met de PV-installatie van het gezin. “Het verbruik is uitzonderlijk laag, waardoor onze elektriciteitsmeter zelfs op koude winterdagen nog terugdraait.” David heeft nu de ideale manier gevonden om de PV-panelen optimaal te laten renderen. “We zetten de deuren van de slaapkamer ’s avonds open, zodat ook de gang opwarmt. Dat is niet alleen comfortabel, maar ook kostenbesparend. Want hoe beter we onze eigen elektriciteit benutten, hoe lager de gasrekening.” De volgende stap ligt dan ook voor de hand: de volledige woning verwarmen en koelen met een lucht-lucht warmtepomp. “We gaan op termijn de leefruimte renoveren en er komt een nieuwe keuken. Dat wordt ook het moment om af te stappen van onze klassieke cv-installatie. Dan hebben we helemaal geen kosten meer voor het gas en zijn we nagenoeg energieonafhankelijk!”

Kostenplaatje van de lucht-luchtwarmtepomp Daikin Nexura:

- Buitenunit 3MXS68G: € 2.385
- Drie binnenunits FVXG25K: 3X € 595

Prijzen zijn exclusief BTW en installatiekosten.

GERELATEERDE DOSSIERS