Doorzoek volledige site
22 februari 2017 | LIESBETH VERHULST

Blootgelegde Vunt is blikvanger nieuwe studentenresidentie

Illustratie | KU Leuven
Illustratie | KU Leuven
Illustratie | KU Leuven
Illustratie | KU Leuven
Illustratie | KU Leuven
Illustratie | KU Leuven
Illustratie | KU Leuven
Illustratie | KU Leuven
Illustratie | KU Leuven
Illustratie | Ontwerpbureau Pauwels
Illustratie | Ontwerpbureau Pauwels

De voormalige Rega-school in Leuven is vorig jaar omgevormd tot studentenresidentie. De nieuwe Residentie Rega biedt plaats aan 140 studenten. De blikvanger van het gebouw is de binnentuin waar een zijarm van de Dijle is blootgelegd.

Residentie Rega omvat 89 studentenkamers. Deze zijn verdeeld over leefunits van telkens een twaalftal bewoners, met per unit een eigen keuken en sanitair. Daarnaast zijn in de residentie veertig studio’s en zes appartementen ingericht. Het gebouw telt vier verdiepingen met een gezamenlijke ontspanningsruimte en een wassalon op het souterrain.

Het ontwerp van de residentie was in handen van de Technische Diensten van de KU Leuven. “Het volledige gebouw is voorzien van een nieuw geïsoleerde buitenschil waarbij gekozen is voor strak geplaatste crèmekleurige vezelcementpanelen in combinatie met kakikleurige leien”, licht Stefaan Saeys, directeur van de Technische Diensten, toe. “Door het gebruik van beide materialen en kleuren wordt het van op de straat zichtbaar lange en aanwezige volume gebroken.”

De belangrijkste uitdaging bij de bouwwerken was om binnen het bestaande volume een residentie in te richten die voldeed aan zowel de eisen van de dienst Studentenhuisvesting van de KU Leuven als aan alle geldende wettelijke eisen en normen. “Doordat het gebouw bijvoorbeeld veel breder is dan een gebruikelijke residentie bleef er naast de kamers aan beide zijden van het gebouw in het midden een grote ruimte over”, zegt Saeys. “In deze ruimte werd de keuken en het sanitair van elke leefunit ondergebracht. Door inventief om te gaan met ramen en lichtinval kon deze ruimte optimaal benut worden en zijn ook deze keukens in het midden van het gebouw aangename leefruimtes.”


Verzakking leidt tot blootleggen van de Vunt

Naast een hoog wooncomfort en een grote woonbeleving beschikt de residentie over een volledig heraangelegde binnentuin. Een voorheen overwelfde zijarm van de Dijle - de Vunt – werd daarbij opnieuw opengelegd. “Rond de Vunt werd een theater aangelegd met stapstenen waardoor er een grotere beleving is van het water”, aldus Saeys. “Doordat de binnentuin zuidelijk georiënteerd is, is het niet verwonderlijk dat bij mooi weer veel bewoners een plaatsje zoeken in de tuin of aan het water.”

De heraanleg van de binnentuin was nochtans niet voorzien in de oorspronkelijke plannen. Tijdens de werkzaamheden aan de gebouwen bleek een gedeelte van de overwelfde Vunt op het terrein ingestort te zijn. De KU Leuven en VMM, als beheerder van de Vunt, beslisten daarop om de Vunt niet opnieuw te overwelven maar om een transformatie door te voeren van ‘onzichtbaar water’ naar een concept met sterke waterbeleving. Ontwerpbureau Pauwels werd aangesteld voor het ontwerp.

“Ter hoogte van de tuin klappen de kaai­muren van de Vunt als het ware open en wordt de bedding gevormd door een spel van trapvormige terrasplateaus in prefab betonpla­ten”, legt Michel Pauwels, zaakvoerder van Ontwerpbureau Pauwels, uit. “Op deze manier ontstond een aantrekkelijke en studentikoze verblijfs­ruimte aan het water, met de mogelijkheid om via stapstenen van de ene oever naar de andere te lopen.”


Duurzaamheid voorop

“De KU Leuven heeft ingezet op duurzaamheid door een bestaand gebouw te herbestemmen, duurzame materialen voor te schrijven en te gebruiken en het gebouw energiezuinig te maken”, benadrukt Stefaan Saeys.

Zo is de residentie voorzien van meetsystemen voor het verbruik van elektriciteit per unit, studio of appartement en staan alle installaties in verbinding met een gebouwbeheerssysteem. Voor de verlichting werd gekozen voor ledverlichting die in de gemeenschappelijke lokalen voorzien is van aanwezigheidsdetectie. De verwarming van het gebouw gebeurt grotendeels door middel van een warmtepomp.

De fietsstalling van de residentie is voorzien van een groendak en uitgerust met een fietsherstelpunt. De beplanting van de binnentuin is maximaal inheems en vlinder- bijvriendelijk.

 

GERELATEERDE DOSSIERS