Doorzoek volledige site
22 februari 2017

Sketch Book Living: de woning van Edward Sorgeloose (Win een exemplaar!)

Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas

SKETCHBOOK LIVING – architecten en hoe ze wonen illustreert hoe architecten en hun gezin leven in hun zelf ontworpen woning. Het toont negentien recente, boeiende realisaties met unieke foto’s, aangevuld met gesprekken met de ontwerpers. Architectura.be geeft alvast een voorsmaakje met de woning van architect Edward Sorgeloose. 

In een statig art nouveauherenhuis uit het begin van de vorige eeuw verzoende architect Edward Sorgeloose oud met nieuw en wonen met werken. De voorgevel werd in zijn oorspronkelijke pracht hersteld, en achteraan maakten de veranda en de achterbouw plaats voor een getrapte aanbouw die het contact met de tuin herstelde en overvloedig daglicht in de woning laat binnenvallen. Dat daglicht, het uitzicht op de bomen van het achterliggende park, de open ruimtelijke plateaus en de combinatie met de gerestaureerde historische delen van de woning, maken de woning tot de gedroomde thuis.

 

 

"Met een hedendaagse achterbouw bracht Edward Sorgeloose licht en zicht in een klassieke art nouveauwoning."

 

 

Van voor naar achter

De charmante voorgevel is exemplarisch voor de burgerhuizen uit het begin van de vorige eeuw in dit deel van de stad. Dit pand wordt onder andere gekenmerkt door de lichte natuurstenen gevel, de erker met balkon, fraai smeedwerk aan de ramen en een veelkleurig mozaïek van goud, paars en blauw. We hebben de voorgevel in zijn oorspronkelijke staat hersteld. De ramen en het mansardedak hebben we vervangen in de geest van de oorspronkelijke versie. De voorgevel verraadt de oorspronkelijke interne structuur: brede salons achter de erker en smalle functionele ruimtes achter de voordeur. De smallere achterbouw en de veranda hebben we vervangen door een hedendaagse aanbouw met grote ramen, in een type baksteen dat rijk is aan kleurvariaties. Die grote ramen hernieuwden het contact met de tuin en de getrapte opbouw laat daglicht binnen tot diep in elk niveau.

 

Oud en nieuw

Ik heb de woning een persoonlijke en hedendaagse toets gegeven met respect voor haar authentieke en charmante karakter. Het interieur bevat net als de voorgevel prachtige authentieke elementen die ik absoluut wilde restaureren en die ik op een hedendaagse manier aangevuld heb. De glas-in-loodramen, de deuren, het parket, het lijstwerk, de lambriseringen, tot de koperen deurklinken toe, ze kregen allemaal een grondige opknapbeurt. Zo konden we de voorste vertrekken in hun originele staat herstellen. De nieuwe ruimtes hebben we bewust sober gehouden en afgewerkt met wit ingebouwd maatwerk dat het daglicht naar het midden van de woning reflecteert.

 

Stadsleven

We hebben er bewust voor gekozen om wonen en werken op dezelfde plek te combineren en mijn architectuurbureau is op de eerste verdieping gehuisvest. We wonen in de stad, maar hebben geen last van tijdverlies in de auto en de daarmee gepaard gaande ergernissen. Ik geniet hier in alle rust van mijn dagdagelijkse activiteiten. We hebben wonen en werken dan ook niet strikt gescheiden, maar de woning bewust zo vormgegeven dat beide door elkaar lopen.

 

"De woning is flexibel. We kunnen bijvoorbeeld de keuken gebruiken als overlegruimte, of het kantoorgedeelte als feestruimte."

 

De 21e eeuw

De volledige woning kreeg nieuwe technieken mee: verwarming, een C+ ventilatiesysteem (Renson) en een elektrische installatie met de nodige netwerkbekabeling, waardoor de woning erg flexibel is. Dit laat ons toe om bijvoorbeeld de keuken te gebruiken als overlegruimte, of het kantoorgedeelte als feestruimte. Bovendien heeft elk niveau grote open ruimtes waar we alle kanten mee uit kunnen. Je vindt me dus niet enkel overdag op de eerste verdieping, maar ook ’s avonds, in mijn mooie bibliotheek met inspirerende boeken. Mijn echtgenoot installeert zich afhankelijk van zijn werk gewoon beneden of bij mij en mijn medewerkers. Het weekend brengen we dan weer graag samen beneden door, met onze hond, in de lounge met de open witte woonkeuken.

 

Licht

De uiteindelijke woonbeleving sluit aan bij ons uitgangspunt: een plek waar we ons thuis voelen en tot rust komen. Deze woning is geen statement naar de buitenwereld, niet ontworpen om in magazines te verschijnen, maar een plaats die helemaal voor onszelf is. Daarom staan genereuze lichttoetreding, de uitzichten op het achtergelegen park, een rijke materialiteit en luxueuze ruimtelijkheid centraal. Die ruimtelijkheid creëerden we door het hoge plafond van het bestaande pand door te trekken in de nieuwbouw.

 

"Deze woning is geen statement naar de buitenwereld, niet ontworpen om in magazines te verschijnen, maar een plaats die helemaal voor onszelf is."

 

Op een plateau

Vroeger woonden hier twee gezinnen en ik heb er rekening mee gehouden dat we het huis later misschien weer gaan opdelen. Daarom zijn er geen vides in de nieuwbouw en heb ik erop toegezien dat elk plateau autonoom kan functioneren, niet enkel technisch gezien, maar ook op het vlak van daglicht, uitzichten, interne openheid en ruimte.

 

Geluk

Ook al zijn we vertrokken van een historisch pand, we hebben onze eigen noden en leefpatronen als uitgangspunt genomen. Wonen gaat over hoe je je woning ervaart als je samen activiteiten doet. De rest is daaraan ondergeschikt, maar draagt wel wezenlijk bij tot die ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat licht je gelukkiger maakt, laat het dan ook zoveel mogelijk toe in je woning, net als mooie en natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Die zijn wel wat duurder, maar ze geven een rijke en tijdloze toets aan je huis.

-----

Win een exemplaar!

Architectura.be mag de komende drie weken telkens 1 exemplaar wegschenken. Heeft u nog een plaatsje vrij in de boekenkast? Laat het ons weten via info@architectura.be. De meest originele motivaties hebben eens streepje voor!

 

Sketchbook Living - architecten en hoe ze wonen

  • 256 pagina’s, hardcover, €34,95
  • ISBN 978 90 798 7043 1
  • Uitgeverij At Home Publishers
  • Verschijnt op 9 februari 2017
  • Verkrijgbaar in de boekhandel en op www.athomepublishers.be (geen verzendingskosten)