Doorzoek volledige site
23 februari 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

Geert Berkein creëerde een totaalconcept met apotheek De Loore

Illustratie | Architectenburo Berkein
Illustratie | Architectenburo Berkein

Met apotheek De Loore in Wingene ontwierp architectenburo Berkein een totaalconcept: de handelsfunctie wordt gecombineerd met een meergezinswoning op de verdiepingen daarboven.

“Het project is gelegen aan de buitenkant van een bocht in de Tieltstraat in Wingene, bij het binnenrijden van de dorpskern. De straat meandert dwars door het centrum van Wingene. Door de ligging aan de buitenkant van de bocht is de apotheek zeer zichtbaar voor verkeer vanuit beide richtingen”, legt Geert Berkein van architectenburo Berkein uit.

 

Minipleintje

Naast de apotheek bevindt er zich ook nog een thuiszorgwinkel op de gelijkvloerse verdieping. Op de verdiepingen daarboven zijn er 8 appartementen gevestigd. “De apotheek is verbonden met een appartement op de eerste verdieping, in functie van de ideale combinatie tussen wonen en werken”, vertelt Berkein.

Om de bereikbaarheid te maximaliseren en rekening te houden met minder mobiele mensen, is er parkeergelegenheid voorzien voor én achter het gebouw. “De voorgevel van de apotheek en de woningen is zuidoost georiënteerd. Het gebouw is zo ingeplant dat de voorgevel de voorbouwlijn van de rechter aanpalende woning volgt. Ten opzichte van de linker aanpalende woning staat het gebouw een klein beetje teruggetrokken. Door deze specifieke inplanting is ruimte ontstaan om voor het gebouw te parkeren. Er is een minipleintje gecreëerd, waar de gunstig georiënteerde terrassen van de woningen op uitkijken.”

 

Eyecatcher

Het project is uitgevoerd in een helder en contrasterend materiaal- en kleurenpalet, waardoor het geheel een eigen geprononceerde identiteit en herkenbaarheid krijgt, als het ware een eyecatcher in het straatbeeld. “Het koele van de witte sierpleister contrasteert met het warme van de houten gevelbekleding. De strakke architectuur van het exterieur draagt bij tot de kwaliteit van de binnenomgeving”, vertelt Berkein.

Alle ramen werden voorzien van vloer tot plafond. “Dat zorgt voor een enorm ruimtegevoel ten opzichte van ramen die slechts op borstweringshoogte aangezet worden. Er wordt een naadloze overgang tussen binnen en buiten gecreëerd. De ruime terrassen worden getransformeerd tot ‘buitenkamers’”, zegt Berkein.

 

Energiezuinig en duurzaam

Architectenburo Berkein schenkt de nodige aandacht aan de energiezuinigheid en duurzaamheid van het gebouw. “De isolatie van de gebouwschil werd geoptimaliseerd, en een groot deel van de terrassen werd voorzien van oversteken om oververhitting te vermijden. Voor ieder gebouw zoekt architectenburo Berkein naar intelligente oplossingen in materiaalgebruik en techniciteit, met constante terugkoppeling naar het energieverhaal. We hebben voor de EPB-verslaggeving uitgebreide knowhow in eigen huis.”

Op de begane grond werd gekozen voor ramen in aluminium van Belisol, vanwege de smalle profielen. “Een esthetische keuze”, legt Berkein uit. Op de verdiepingen werd voor Belisol-ramen in PVC geopteerd, vanwege de iets hogere U-waarde.

 

Warm minimalistisch

Het ontwerp van de apotheek met meergezinswoning past volledig binnen de ontwerptaal die door architectenburo Berkein gehanteerd wordt. “Architectenburo Berkein werkt aan een portfolio van ontwerpen en projecten die omschreven kunnen worden als warm minimalistisch”, aldus Berkein. “Vanuit het door Ludwig Mies van der Rohe geïntroduceerde principe ‘less is more’, ontwerp ik samen met mijn kantoor vrijstaande, horizontaal en verticaal geschakelde minimalistische woningen en appartementen. Telkens wordt de strakke eenvoud van het concept vertaald in een spel van volumes en glaswanden.”

“Minimalisme hoeft niet per definitie kil te zijn. Niettegenstaande een zuivere en uitgepuurde architectuur, wordt in de ontwerpen telkens een gezellige sfeer gecreëerd”, legt Berkein uit. “Telkens opnieuw ontwerpt het bureau gepersonaliseerde woontypes waarbij binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien, met oog voor detail.”

 

Fotorealistische visualisaties

De schaal van de projecten groeit, en meer en meer gaat architectenburo Berkein op zoek naar volledige stedenbouwkundige oplossingen voor vragen uit zowel de openbare sector, zoals pps-projecten, als de sector van de projectontwikkelaars. “De context wordt hierbij nooit buiten beschouwing gelaten. We proberen steeds om van de vrije ruimte een kwalitatieve groene ruimte te creëren die in dialoog gaat met de bebouwing.”

Om de koper of bouwheer een duidelijk en overzichtelijk beeld te geven, werkt Geert Berkein met 3D visualisaties. “Dat doen we al van bij het prilste ontwerpstadium. We maken fotorealistische visualisaties zodat een duidelijk beeld van het totaalconcept ontstaat”, zegt Berkein.