Doorzoek volledige site
23 februari 2017 | JEROEN SCHREURS

Natuurlijke koeling. Interessant of niet?

Geïntegreerde ledverlichting in de Colt klimaatinstallatie
Werkingsprincipe Colt natuurlijke koeling concept in zomer -en wintersituatie

Natuurlijke koeling  - of adiabatische koeling – moet soms opboksen tegen vooroordelen. Die zijn onterecht, dankzij de ontwikkeling van het Colt CoolStreamconcept. De koeltechniek op basis van verdamping wint daardoor aan belang. Eddy Van der Auwermeulen, managing director bij Colt International, legt uit hoe de vork juist in de steel zit.

Natuurlijke koeling – of verdampingskoeling –  is een natuurlijk koelconcept dat gebaseerd is op de verdamping van water. De energie die daarvoor nodig is, wordt onttrokken aan de lucht. Die koelt daardoor af. Het is een eeuwenoude techniek die op punt werd gezet door Colt voor – in de eerste plaats – industriële omgevingen. De Colt CoolStream-koeling is de enige op de markt met een dergelijk performant, duurzaam, veilig en gezond systeem, bij uitstek geschikt voor het klimatiseren en beheersen van de temperatuur in grote of hoge productiehallen in onder andere de food-, metaal- en kunststofindustrie, maar ook in logistieke centra.

 

10.000 m³ gekoelde lucht voor de prijs van  1 kW

“Kort door de bocht: het is een ventilatiegroep waar de te koelen lucht door een met water verzadigd pakket heen stroomt,” zegt Eddy Van der Auwermeulen. “De verdamping die plaatsvindt door het contact van lucht en water zorgt ook voor verkoeling. De totale energie-inhoud in het proces blijft gelijk, maar de gevoelstemperatuur daalt wel. Zo haal je met een laag energieverbruik een hoog rendement. Met de Colt CoolStream heb je voor 10.000 m³ gekoelde lucht slechts 1 kW elektrisch vermogen nodig bij directe koeling.”

Ook ecologisch gezien is deze koeltechniek een opsteker. In plaats van chemische koudemiddelen  - waar de Europese wetgeving rond verstrengt – gebruikt het Coltsysteem enkel gecontroleerd leidingwater. Door een continue toevoer van verse buitenlucht verbetert het binnenklimaat ook meteen. De beperking van het ventilatiedebiet zorgt daarenboven voor een verhoogd comfortgevoel.

 

Efficiënt bij hoge temperaturen

Een bekend vooroordeel over natuurlijke koeling met CoolStream: in het gematigd Belgische klimaat zijn de mogelijkheden ervan beperkt. Dat weerlegt Van der Auwermeulen: “Natuurlijk werkt verdampingskoeling efficiënter bij toename van de buitentemperatuur. Boven de 30 °C kan de lucht tot 10 °C of meer afkoelen, wat een zeer effectief koelresultaat oplevert. En zeer hete bedrijfsomstandigheden leiden tot nog betere resultaten. Maar ook bij lagere temperaturen helpt onze adiabatische koeling het binnenklimaat erg zuinig te verbeteren. Wat wel is: het koelrendement kan dalen tijdens tropische warme dagen, dan ontstaat uiteraard een relatief lage temperatuurdaling. Klimatologisch is het mogelijk, vlak voor warmteonweders bijvoorbeeld, maar berekeningen tonen aan dat dat maar geldt voor enkele uren per jaar.”

 

Verschillende oplossingen

Colt International werkt ruim 85 jaar vooral conceptmatige klimaatoplossingen uit voor bedrijfshallen. Dat mondt vaak uit in combinaties met verwarmingsoplossingen, zoals het CoolStreamconcept: betaalbare koeling die werkt op verschillende groottes en met verschillende debieten. “Binnen dat concept kan je veel kanten uit. Je kan werken met buitenlucht of met recyclagelucht – een mengeling van verse lucht en gebruikte lucht die toelaat om ook de interne warmte te recupereren. Dankzij aangepaste luchtverdeelsystemen zoals de luchtverdeelslangen – poreuze doeken waar de lucht in grote debieten maar aan heel lange snelheden doorkomt – is het mogelijk om tocht  te vermijden. Met de Colt Cortiva app kan het klimaatsysteem eenvoudig via tablet of smartphone bestuurd en gemonitord worden”, zegt Van der Auwermeulen.  Nog een leuke ‘nice to have’: door middel van rode, blauwe of groene ledverlichting – verwarmen, koelen of ventileren – ziet men in welke modus de installatie zich bevindt.

 

Dit artikel verscheen eerder in Installatie & Bouw

GERELATEERDE DOSSIERS