Doorzoek volledige site
23 februari 2017 | FRIE VAN DER PLANKEN

Zonnecollectoren als rendabele oplossing voor strengere EPB-eisen

De 107 m² aan zonnecollectoren op het dak van de Genkse zorgsite Hof van Gan maken niet zonder reden deel uit van het woonzorgcentrum. De collectieve zonne-installatie was dan ook een bewuste keuze om te voldoen aan de strenge EPB-eisen die aan het nieuwbouwproject werden opgelegd. En die keuze bleek een succes: het resultaat is een schaalvoordeel met een aanzienlijk hoger rendement.

De zonne-installatie in Hof van Gan werd ontworpen door studiebureau Deltha, gespecialiseerd in technische systemen voor verwarming, koeling, ventilatie en elektriciteit. Ook Sanutal Solar, dat instond voor de levering en plaatsing van het systeem, werd daarbij betrokken. Lieven Smeyers, product manager bij Sanutal Solar: “Deltha gaf ons de vrijheid om suggesties te doen in elke fase van het project: van de inplanting van de collectoren op het dak en de hydraulische aansluiting tot de sturing en zelfs de dimensionering. Dat heeft geleid tot een kwalitatief zeer hoogstaande installatie, zonder de kosten te moeten verhogen.”

 

Strengere EPB-eisen

Jan De Schepper, zaakvoerder bij Deltha, licht toe waarom er een zonne-installatie geplaatst werd in Hof van Gan: “Het bouwproject bestaat uit twee fases: fase één bevat 39 zorgkamers en fase twee telt 61 assistentiewoningen. De bouwvergunning voor fase twee werd echter later ingediend, waardoor de EPB-eisen strenger waren. Een alternatieve energietechniek was nodig en een zonneboiler met collectieve zonnecollectoren bleek daartoe de beste oplossing. De collectoren wekken warmte op die iedereen kan benutten. Dat biedt een schaalvoordeel waardoor de installatie niet alleen goedkoper wordt, maar waardoor het rendement ook omhoog gaat.”

 

Onderhoudsvriendelijk

De Schepper omschrijft de zonne-installatie van TiSUN als een innovatief systeem: “Bij een thermosifonboiler bevindt er zich geen circulatiepomp tussen de warmtewisselaar en de boiler. Dat is al één belangrijke onderhoudscomponent minder. Daarnaast is er heel weinig leidingwerk op het dak, te danken aan de grootoppervlaktecollectoren. En aangezien ook leidingen zeer onderhoudsgevoelig zijn, is dat een groot pluspunt.”

 

Dit artikel verscheen al eerder in het magazine Installatie en Bouw

GERELATEERDE DOSSIERS