Doorzoek volledige site
23 februari 2017

Limburgs woon- en zorgproject Agter de Heuf krijgt vorm

Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla
Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla
Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla
Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla
Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla
Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla
Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla
Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla
Illustratie | Lamoo - architecten@nova-zembla

In het Limburgse Overpelt zijn de werken gestart aan Agter de Heuf. Het omvangrijke woon- en zorgproject omvat in totaal meer dan tweehonderd wooneenheden, handelsruimtes, horecazaken, kantoren en een ondergrondse parkeergarage. Projectontwikkelaar Lamoo nv ging voor dit project in zee met architecten@nova-zembla.

Agter de Heuf is een veelzijdig woon- en zorgproject dat bestaat uit starterswoningen, luxeappartementen, zorg- en assistentiewoningen, sociale woningen, huisvesting voor personen met een handicap en een zorgboulevard inclusief hotel met zorg.
 

Ruime terrassen

De eerste fase van de werken is in november 2016 van start gegaan. Met residenties C1+C2 wordt een totaal van 66 appartementen gebouwd. “Deze bevinden zich op de zuidelijke begrenzing van het projectgebied”, licht Willem Van Hoof van architecten@nova-zembla toe. “Voor alle woningen werd een optimale bezonning nagestreefd, waar mogelijk met doorzonprincipe.”

Volgens Van Hoof zijn de ruime terrassen met uitzicht op de tuin de grootste troef van de appartementen. “Ons ontwerp verzekert dat het terras ook echt een leefruimte vormt”, klinkt het. De terrassen hebben een gemiddelde oppervlakte van 34 m2.
 

Duurzaam

Ook met duurzaamheid werd - zowel bij de materiaalkeuze als het ontwerp - sterk rekening gehouden. Architecten en projectontwikkelaar investeerden in de nieuwste isolatietechnieken om een modern leefcomfort te garanderen: “De buitenste schil van de gevel bestaat uit gevelsteen en de binnenste gevelschil uit hout. De appartementen hebben daardoor een minimum aan warmteverlies en dus ook aan energiekosten. Ook met water wordt slim omgesprongen. Het regenwater wordt opgevangen voor hergebruik en het overschot wordt geïnfiltreerd.”
 

Eenvoud en harmonie 

Architecten@nova-zembla heeft ingezet op een strakke uitstraling, eenvoud en kwaliteit. Architecturaal streeft woonproject Agter de Heuf naar soberheid en eenheid in vorm en materiaalgebruik. “En toch voelt het geheel nooit eentonig aan, dankzij onder meer het kleur- en materiaalgebruik, de doordachte geveluitwerking, de mooie terrassen en de keuze van inplanting”, meent Van Hoof. “Met dit alles, evenals de bouwhoogte, werd rekening gehouden voor een optimale inpassing in de centrumomgeving van Overpelt.”

Residentie C bestaat uit een gelijkvloers niveau en drie bouwlagen, waarvan de bovenste laag terugspringt en gekenmerkt wordt door een plat dak. Het gebouw werd ontworpen als een terugliggend binnenvolume met een houten gevelafwerking, waar een bakstenen schil omheen is geplaatst.
 

Publiek plein

Het groene publieke plein fungeert als een verlenging van de privéruimtes. De multifunctionele openbare buitenplaats is gelegen tussen het dorpscentrum en het wooncomplex en wordt een aangename en autovrije sociale ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners. Terrassen omzomen het groene plein en deze groene zone is daarmee ook visueel nooit veraf. De publieke ruimte wordt aangelegd en onderhouden door de gemeente Overpelt.

 

 

GERELATEERDE DOSSIERS