Doorzoek volledige site
24 februari 2017

Oproep: doe mee aan een uitwisselingsprogramma met Estse architectenbureaus

Illustratie | Bozar

Het doel van dit uitwisselingsprogramma is een gezamenlijke tentoonstelling die in beide landen zal worden voorgesteld. Het project is in de eerste plaats een zoektocht naar een nieuwe kijk op de Europese hoofdstad.

Welk beeld hebben jonge architecten en ontwerpers in Tallinn van de Europese hoofdstad? Welke specifieke expertise kunnen ze aanbrengen om oplossingen te vinden voor een aantal stedenbouwkundige uitdagingen in Brussel, de thuisbasis van heel wat internationale instellingen? Hoe kunnen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur het tekort aan symboliek goedmaken en hoe zijn ze van toepassing op Brussel als Europese hoofdstad?

 

Workshops

Tijdens een reeks workshops krijgen Estse en Belgische architecten de kans om via 'research by design' samen antwoorden te zoeken op cruciale vragen. Het project is in de eerste plaats een zoektocht naar een nieuwe kijk op de Europese hoofdstad, vanuit vijf verschillende hoeken:

 1. Het tekort aan symboliek bij de Europese aanwezigheid in Brussel: de locatie van de Europese instellingen in een gewoon zakendistrict in de Leopoldwijk weerspiegelt niet de Europese waarden en democratie. Het Berlaymontgebouw – het enige gebouw dat een zekere iconische waarde wist te verwerven – werd onherroepelijk verminkt tijdens de jongste renovatiewerken. Hoe kunnen architecturale, stedenbouwkundige of landschapsprojecten dat tekort aan symboliek en het gebrek aan verbeelding compenseren? Welke programma's, inrichtingen en vormen kunnen op een relevante manier opgenomen worden in een Europees project? En waar?
 2. Een EU-valley: de openbare ruimte tussen de voornaamste sites van Europese instellingen in de zogenoemde Maelbeekvallei is vandaag versnipperd. Toch kan een samenhangend en inspirerend plan voor precies dit gebied bijdragen tot een nieuw beeld van het Europese project. Kunnen we dit probleem aanpakken via stedenbouwkundige ingrepen?
 3. Veiligheid: veiligheidsmaatregelen hebben een steeds grotere impact op de organisatie en de toegankelijkheid van verschillende instellingen. Een specifieke veiligheidsinfrastructuur palmt dan ook vaak de openbare ruimte in. Zouden we die veiligheidsvoorzieningen niet beter zo veel mogelijk in de gebouwen zelf onderbrengen, of moeten we er veeleer ruimte voor vrijmaken in de stad? Hoe gaan ontwerpers om met dit probleem?
 4. E-governance: dankzij de automatisering van administratieve processen – iets waarin Estland de laatste jaren uitermate bedreven is – kunnen we de komende decennia een overvloed aan vrije kantoorruimten verwachten. Welke gevolgen zal die evolutie hebben voor de Europese instellingen en de wijk waar tal van administratieve diensten zijn gevestigd? Hoe kunnen architecten en ontwerpers die gevolgen het hoofd bieden?
 5. Brussel als spiegel van Europa: door de demografische samenstelling en geografische spreiding over verschillende wijken, wordt de hoofdstad van Europa vaak beschouwd als een miniatuurversie van Europa met haar regio's en lidstaten. Heel wat gemeenschappen leven samen op een relatief klein gebied, met een rijke diversiteit aan culturen en talen tot gevolg. Hoe kunnen architectuur en stedenbouw op die diversiteit reageren?

De Belgische en Estse architectenbureaus moeten tijdens de week van 24 tot 28 april aanwezig zijn in Brussel. De bureaus zullen deelnemen aan de Tallinn Architecture Biennale (september 2017) en de tentoonstelling en openbare debatten in het Paleis voor Schone Kunsten (december 2017).

 

Bepalingen voor de residentie

De organisatie zal het retourticket voor de vlucht Brussel-Tallinn en de hotelkosten betalen voor minstens één architect per deelnemend Belgisch bureau. Van de deelnemende Belgische architecten wordt verwacht dat ze de Estse architecten opvangen in hun kantoren. De organisatie zal echter wel zorgen voor onderdak voor de gastarchitecten.

De bureaus krijgen geen vergoeding voor hun deelname en kunnen geen onkostennota's indienen. Enkel onkosten die worden gemaakt voor de presentatie van het lopende werk op de Tallinn Architecture Biennale (september 2017) en voor de tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten (november 2017-januari 2018 ) kunnen in overleg met het ECA en BOZAR worden vergoed.

 

Richtlijnen

 • Alle bureaus/praktijken/organisaties op Belgische bodem kunnen deelnemen.
 • De voertaal voor het project is Engels. Voor de interne communicatie met het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel mogen ook het Nederlands en het Frans gehanteerd worden.
 • Deelnemers moeten alle materialen voorzien die nodig zijn voor de tentoonstelling van hun werken. Ze stellen een verantwoordelijke aan voor de montage en demontage van de werken.
 • Technisch materiaal zal indien nodig door de organisatie worden voorzien.
 • De deelnemers of de aangestelde verantwoordelijken moeten aanwezig zijn bij het opstarten en afsluiten van de werken. Indien dat niet mogelijk blijkt, moeten er eenvoudige instructies worden voorzien.
 • Wie deelneemt aan de wedstrijd, gaat akkoord met al deze bepalingen.

Om deel te kunnen nemen, moeten er een aantal documenten verstuurd worden per e-mail naar francis.carpentier@bozar.be Ten eerste met er een beknopte motivatie voor de deelname aan het project, met vermelding van het Estse bureau waarmee bij voorkeur wordt samengewerkt (1 A4) ingediend worden. Ook een portfolio van het architectenbureau is vereist om te kunnen deelnemen. De deadline om te registreren is 10 maart 2017, om 10 u.

 

Extra informatie

Een jury van experts zal een selectie maken uit de deelnemende bureaus: Aurore Boraczek (WBA), Kristiaan Borret (bMA), Chantal Dassonville (FWB - cel Architectuur), Marie-Cécile Guyaux (A+), Iwan Strauven (BOZAR). Het tijdsbestek voor de workshops in Brussel: 24 tot 27 april 2017 (met aankomst op 23 april).

De adressen:

 • Tentoonstellingsruimten Tallinn: Design and Architecture Gallery, Pärnu mnt 6, Tallinn, Estland
 • Tentoonstellingsruimten Brussel: Paleis voor Schone Kunsten Brussel: Residence Room - Mezzanine - Ravensteingalerij

De openingstijden:

 • Brussel: van 23/11/2017 tot 10/01/2018 van dinsdag tot zondag, van 10.00 tot 18.00 u. op donderdag van 10.00 tot 21.00 u.
 • Tallinn: van 13/09/2017 tot 30/09/2017 van maandag tot zaterdag, van 12.00 tot 18.00 u.

De Tallinn Architecture Biennale lanceert ook de TAB 2017 Vision-wedstrijd, met 25 april als deadline. Meer informatie vind je hier.

 

Projectpartners

Estse partners:

 • Partners: het Estonian Centre of Architecture
 • Ondersteunende partners: het Estonian Centre of Architecture, de Estonian Association of Architects (EAA), de Estonian Academy of Arts, het Estse ministerie van Cultuur, Estonian Republic Centennial Celebration

Belgische partners:

 • Paleis voor Schone Kunsten Brussel (BOZAR)
 • Brusselse Bouwmeester Maître Architecte (bMa)
 • Wallonie-Bruxelles Architectures (WBA)
 • A+ Architecture in Belgium