Doorzoek volledige site
24 februari 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

Dit zijn de 5 finalisten voor de 'Mies-van-der-Roheprijs 2017'

Kannikegården Illustratie | Anders Sune Berg
De Rivesaltes Memorial Museum Illustratie | Kevin Dolmaire
Katýn Museum Illustratie | Juliusz Sokolowski
DeFlat Kleiburg Illustratie | Stijn Spoelstra
Ely Court Illustratie | Paul Riddle

De Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe hebben vandaag de 5 finalisten bekendgemaakt die genomineerd zijn voor de ‘Mies-van-der-Roheprijs 2017’ van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur. De persconferentie, gehouden door Stephen Bates (voorzitter van de jury van 2017) en Ivan Blasi (coördinator van de prijs), is gehouden in het paviljoen van Mies van der Rohe, waar de organisatie van de prijs voor het eerst in 1988 van de grond kwam.

deFlatKleiburg

De eerste finalisten zijn Walter van Dijk (NL Architects) en Xander Vermeulen Windsant (XVW Architectuur). Zij ontwierpen deFlatKleiburg in Amsterdam. Het is een innovatieve renovatie van een van de grootste appartementsgebouwen in Nederland. Het complex omvat 500 appartementen, is 400 m lang en heeft 11 verdiepen.

De honingraatflat stond tot zo'n zes jaar geleden op de slooplijst. Woningbouwcorporatie Rochdale zei geen toekomst meer te zien voor de oude Bijlmerflat. Consortium DeFlat zag dat wel en kocht de flat voor het symbolische bedrag van één euro. Consortium DeFlat renoveerde de buitenkant van het gebouw, waarna de koper aan de beurt was om de binnenkant van het appartement naar eigen smaak in te richten en af te bouwen. Deze kreeg maximum 1 jaar na oplevering om het appartement bewoonbaar te laten verklaren.

 

Ely Court

De tweede finalist is Alison Brooks. Haar project, Ely Court, is een residentieel project in een slechte buurt van het Londense stadsdeel Brent, dat deel uitmaakt van een groter project om de buurt op te waarderen. Alison Brooks Architects ontwierp twee blokken met samen 44 (deels sociale) woningen, met tussenin veel ruimte voor groen.

 

Katýn Museum

De Polen Jan Belina-Brzozowski en Konrad Grabowiecki ontwierpen het Katýn Museum in Warschau. Dit is een herdenkingsmonument voor de meer dan 21.000 Poolse officieren en burgers die door de NKKVD, de toenmalige Russische geheime dienst, werden omgebracht aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het museum bestaat uit drie verschillende delen en werd opgebouwd rond een park.

 

Kannikegården

De Deense Lene Tranberg en Boje Lundgaard ontwierpen samen Kannikegården. Dit gebouw in Ribe is een nieuw huis voor de parochiale kerkraad en het personeel van de kerk en werd recht tegenover de kathedraal gebouwd. Het opvallendste aspect is een bakstenen ruïne van een klooster dat dateert uit 1100. De ruïne is geïntegreerd in een expositieruimte. Het gebouw bestaat uit een langwerpige ruimte met een schuin dak, gesteund door pilaren boven de bewaarde archeologische vondsten.

 

Rivesaltes Memorial Museum

Ten slotte dingt Rudy Ricciotti uit Frankrijk mee naar de prestigieuze prijs. Zijn ontwerp, het Rivesaltes Memorial Museum, ligt onder de aarde. Het is een voormalig interneringskamp dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als tussenstop voor joden onderweg naar Auschwitz.

De jury, bestaande uit onafhankelijke experts en architectenbonden uit verschillende Europese landen, brengt in april een bezoek aan de 5 werken. De prijswinnaar en de winnaar als opkomend architect zullen op 16 mei in Brussel bekendgemaakt worden. De prijsuitreiking vindt plaats op 26 mei 2017 in het paviljoen van Mies van der Rohe in Barcelona.