Doorzoek volledige site
01 maart 2017 | LIESBETH VERHULST

Gevelsteen zet massiviteit nieuwe academie Scherpenheuvel-Zichem in de verf

Gevelstenen bepalen in sterke mate de uitstraling van een gebouw. Dat weten ze ook bij Archiles architecten. Het architectenbureau uit Geel bekleedde de gevel van de nieuwe Academie voor Muziek en Woord in Scherpenheuvel-Zichem met de gevelsteen Veneto van Nelissen Steenfabrieken. “Deze donkere, robuuste steen benadrukt de massiviteit van het gebouw”, aldus architect Luk Segers.

Archiles architecten ontwierp voor Scherpenheuvel-Zichem het nieuwe gebouw van de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) en de Academie voor Muziek en Woord. Het complex werd ingeplant op de site van het oude zwembad en het nieuwe cultureel centrum Den Egger. De BKO op het gelijkvloers biedt plaats aan een honderdtal kinderen. “Daar zorgt de combinatie van open en gesloten oppervlakken voor een interessante wisselwerking tussen de binnen- en buitenruimte van de BKO”, zegt Luk Segers, zaakvoerder van Archiles architecten. “De centrale dienstkern loopt als een sterke en zichtbare as doorheen heel het gebouw en zorgt voor de belangrijkste scheiding tussen de leefgroepen. Het ietwat massieve volume van de Academie rust op de onderliggende BKO. Op die verdieping bevinden zich onder meer leslokalen, een podiumzaal, een foyer en een buitenterras. Het overwegend gesloten karakter van dit volume hebben we doorbroken door middel van verticale raampartijen die de lange gevels een zekere ritmiek geven.” In totaal behelst het gebouw een oppervlakte van 1.700 m2.
 

Gevelsteen benadrukt massiviteit

Voor de gevelbekleding koos Archiles architecten de gevelsteen Veneto van Nelissen Steenfabrieken. De Veneto is een handvormgevelsteen uit de Passionreeks van de Limburgse fabrikant. De ondergrond van de Veneto is rood. De kleurvariaties tonen een schakering van oranjerood tot paarsrood, afgewisseld met grijsblauwe nuances. De stenen worden vervaardigd uit Limburgse Löss, gewonnen uit het plateau van Kesselt in de Maasvallei en opgewaardeerd met grondstoffen uit de Vulkaan-Eifel.

Luk Segers: “We wilden een imposant volume neerzetten dat contrasteert met de belangrijke positie van Den Egger en het talud waarop het zwembad gelegen is. Om die reden zochten we naar een gevelsteen die de massiviteit van het gebouw sterk naar voor brengt. De donkere, roodbruine gevelsteen Veneto van Nelissen Steenfabrieken vult dat perfect in. De gevelstenen moesten bovendien gelijmd kunnen worden om zo dun mogelijke voegen te creëren. Hij mocht niet te grillig van vorm zijn, maar robuust en recht van snede. De gevelsteen Veneto beantwoordde helemaal aan onze eisen.” Archiles architecten werkte al vaker samen met Nelissen Steenfabrieken. “We hebben goede ervaringen met de steenfabrikant”, zegt Luk Segers. “Ze bieden een mooie en kwalitatieve collectie aan die we voortdurend gebruiken bij onze projecten.” 
 

Van gesloten naar open karakter

Het massieve karakter van het gebouw komt ook voort uit de heuvelachtige omgeving. “Scherpenheuvel is – het woord zegt het zelf - op een scherpe heuvel gelegen”, legt Segers uit. “Ook het gebouw van de academie ligt tegen een heuvel aan. Daarom hebben we het hele volume opgetild en leidt een trappenpartij bezoekers vanop de straat naar de ingang. Het nieuwe gebouw ontplooit zich met een perspectivistische beweging van zijn geslotenheid aan de Eggerstraat naar de openheid van het groene plein en het omliggende landschap. Deze beweging wordt versterkt door een scheluwtrekkende keerwand die tegen het naastliggende talud aanleunt.”

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Bouwen aan Vlaanderen. 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS