Doorzoek volledige site
01 maart 2017

Sketch Book Living: de woning van Peter Cornoedus (Win een exemplaar!)

Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas

SKETCHBOOK LIVING – architecten en hoe ze wonen illustreert hoe architecten en hun gezin leven in hun zelf ontworpen woning. Het toont negentien recente, boeiende realisaties met unieke foto’s, aangevuld met gesprekken met de ontwerpers. Architectura.be geeft alvast een voorsmaakje met de woning van architect Peter Cornoedus. 

In 1971 kocht de schoonvader van Peter Cornoedus samen met twee broers een oude boerderij en twee percelen bouwgrond op het einde van een doodlopende straat. De architect is hem daarvoor eeuwige dankbaarheid verschuldigd, want op één ervan bouwde hij zijn eigen gezinswoning en het tweede maakt ook nu nog deel uit van zijn parktuin. Om de woning perfect te laten aansluiten bij de groene omgeving en de naar de tuin afhellende grond, situeerde hij de slaapkamers op het laagste niveau, half ondergronds. Daardoor genieten de leefruimtes vanuit de hoogte van het fraaie uitzicht. De bezoeker vermoedt niets van het panorama dat hem wacht, want aan de straatzijde blijft het afgeschermd door de gesloten voorgevel. Maar achteraan geeft het balkvolume met glazen gevel over de hele breedte zijn geheim prijs.

 

Buiten

Genieten van de steeds wisselende groene omgeving is voor ons even belangrijk als het interieur. We hebben deze unieke plek dan ook zoveel mogelijk in haar oorspronkelijke vorm gelaten: de tuin is enkel aangelegd in de onmiddellijke nabijheid van de woning. De half ondergrondse slaapruimtes zijn volledig georiënteerd naar en verbonden met de tuinzijde. In het dakvolume kreeg de multifunctionele ruimte een panoramisch raam. De leefruimtes op het tussenvolume zijn verbonden met de buitenruimte door een terras op hoogte. Het contact met buiten ervaren we als onmisbaar.

 

Evenwicht

Wonen is voor ons thuiskomen in een omgeving waar we rust vinden. Het is afstand kunnen nemen van de buitenwereld en tot onszelf komen. Omdat we met zijn vijven zijn – twee ouders en drie tieners – moesten we zoeken naar een evenwicht tussen ruimtes waar we elkaar ontmoeten en ruimtes die eerder privé zijn. Die ruimtes moeten we probleemloos kunnen aanpassen aan onze behoeftes.

 

"Omdat we met zijn vijven zijn – twee ouders en drie tieners – moesten we zoeken naar een evenwicht tussen ruimtes waar we elkaar ontmoeten en ruimtes die eerder privé zijn."

 

Woonkeuken

Enkele jaren geleden hebben we de woning uitgebreid met een grote woonkeuken aan de tuinzijde. De balkvorm kreeg daarmee een L-vormig grondvlak, waarbij ook de keuken aansluiting vond met het terras. Die uitbreiding lijkt het leven in huis naar zich toe gezogen te hebben. Het is de ideale plek voor alle gezinsleden om elkaar te ontmoeten, samen te eten en bij te praten, niet gehinderd door een televisietoestel, computer of andere storende elementen.

 

Gevloerd

De vloer in de woonkeuken trokken we meteen door naar de andere leefruimte. Tijdens een bezoek aan de Mutinafabrieken werden we getroffen door dit design van keramische tegels, dat dynamiek en harmonie verenigt. Het is een opvallende verschijning maar past binnen de sobere inrichting, waarin eikenhout de grotendeels zwart-witte inrichting vervolledigt. Designklassiekers worden hier aangevuld met herinneringen aan vakanties en andere belangrijke familiemomenten. De woonkamer is voor ‘s avonds, overdag vind je ons vooral in de nieuwe keuken.

 

"De slaapkamers blijven ook op warme dagen heerlijk koel doordat de betonnen sokkel waarin ze ingebed liggen de warmte opneemt."

 

Tijdloos

Op de recente uitbreiding na dateert de woning al van het eind van de vorige eeuw. En toch trekt ze nog altijd de aandacht. Dat merken we aangezien we aan het einde van een doodlopende straat wonen. Nieuwsgierigaards maken zich eigenlijk meteen kenbaar. De woning heeft blijkbaar nog altijd iets exemplarisch. Hoe dat komt? Wellicht door de soberheid in de vormentaal, met rechthoekige volumes. De woning is eigenzinnig maar niet overdadig. Ze bevat geen tijdsgebonden elementen of materialen. Hout en beton zijn van alle tijden. Binnen zijn de sterktes de aandacht voor detail en de open indeling met een minimum aan dragende wanden. De open ruimtes kunnen opnieuw worden ingedeeld zonder verregaande ingrepen.

 

Kangoeroe

De helling in het terrein liet ons toe om de nachtzone half ondergronds onder te brengen. De slaapkamers genieten zo van direct contact met de tuin en de omgeving, en blijven ook op warme dagen heerlijk koel doordat de betonnen sokkel waarin ze ingebed liggen de warmte opneemt. Het geheel is constructief en technisch zo opgevat dat we van het half ondergrondse niveau met enkele wijzigingen een aparte woonentiteit kunnen maken, met een rechtstreekse toegang naar buiten, een eigen terras en een eigen badkamer. Maar aan kangoeroewonen zijn we nog niet toe. Het onderhoud van onze grote parktuin brengt de nodige fysieke inspanning met zich mee en zo huldigen we dankzij onze woonomgeving het principe van mens sana in corpore sano.

 

-----

Win een exemplaar!

Architectura.be mag de komende drie weken telkens 1 exemplaar wegschenken. Heeft u nog een plaatsje vrij in de boekenkast? Laat het ons weten via info@architectura.be. De meest originele motivaties hebben eens streepje voor!

 

Sketchbook Living - architecten en hoe ze wonen

  • 256 pagina’s, hardcover, €34,95
  • ISBN 978 90 798 7043 1
  • Uitgeverij At Home Publishers
  • Verschijnt op 9 februari 2017
  • Verkrijgbaar in de boekhandel en op www.athomepublishers.be (geen verzendingskosten)