Doorzoek volledige site
07 maart 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

Gabriela Carrillo en Rozana Montiel winnen Architect of the Year Award en Moira Gemmill Prize for Emerging Architecture

Het Tepoztlan House, een ontwerp van Montiel. Illustratie | Women in Architecture
Carrillo’s ontwerp van de Criminal Courts for Oral trials in Pátzcuaro in Mexico. Illustratie | Women in Architecture
Carrillo’s ontwerp van de Criminal Courts for Oral trials in Pátzcuaro in Mexico. Illustratie | Women in Architecture
Een ontwerp van Montiel. Illustratie | Women in Architecture
Montiel ontwierp onder andere een bibliotheek. Illustratie | Women in Architecture

Op 3 maart riepen The Architectural Review en The Architect’s Journal de Mexicaanse Gabriela Carrillo uit tot architecte van het jaar. Rozana Montiel, ook een Mexicaanse, won de Moira Gemmill prijs voor opkomend architectuurtalent. Deze prijzen behoren tot de Women in Architecture Awards.

Beide vrouwen engageerden zich voor duurzaam en democratisch samenwerken met lokale gemeenschappen. De juryleden waren onder de indruk van Carrillo’s ontwerp van de Criminal Courts for Oral trials in Pátzcuaro in Mexico.

 

Streven naar evenwicht

Carrillo streeft ernaar een evenwicht te vinden tussen de taal van bestaande gebouwen en de expressie van moderne architectuur. Ze probeert nieuwe gebouwen te integreren in de bestaande historische lagen van een stad zonder die lagen te beschadigen, maar toch een impact te hebben. Het strafhof, een stenen ovalen gebouw, omringt gebouwen die gemaakt zijn van rechthoekige bakstenen en schuine pannendaken die inspelen op het regenachtige klimaat.

Als winnares van de Moira Gemmill prijs ontvangt Montiel een fonds ter waarde van 10.000 pond. Deze prijs wordt uitgegeven ter nagedachtenis van de overleden Moira Gemmill. Het prijzengeld moet Montiel steunen in haar verdere professionele ontwikkeling.

 

Architectuur is politiek

Het meest uitgesproken werk van Rozana Montiel focust op stadsvernieuwingsprojecten in gevoelige wijken in Mexico. Zij probeert de kosten laag te houden om zo de lokale bevolking te kunnen betrekken. “Architectuur is politiek. In politieke ruimtes zien we de politieke prioriteiten van onze samenleving. Architectuur heeft de kracht om burgerzin vorm te geven. Architectuur bouwt niet alleen gebouwen, het bouwt de grondbeginselen van publieke en sociale uitwisselingen”, zegt Montiel.

 

“Architectuur is politiek. In politieke ruimtes zien we de politieke prioriteiten van onze samenleving."

 

Christine Murray, stichter van Women in Architecture en hoofdredacteur van The Architectural Review en The Architects’ Journal: “De jury was onder de indruk van Gabriela Carrillo’s vermogen om flexibele ruimtes te ontwerpen. Ze gebruikt licht en schaduw op een verbluffende manier. De jury werd ook geïnspireerd door Montiels gevoelige en opmerkzame aanpak voor de bouw van gemeenschapsgebouwen.”

 

Grote inspiratie

Andere laureaten tijdens de 2017 Women in Architecture Awards zijn Denise Scott Brown, die de Jane Drew Prize won en artieste Rachel Whiteread die de Ada Louise Huxtable Prize op haar naam mag zetten. Christine Murray: “Denise Scott Browns wonderbaarlijke manier van architecturaal schrijven en denken, haar werk en haar verstand zijn een inspirerende kracht van verandering geweest. Rachel Whiteread heeft een belangrijke invloed en is een grote inspiratie binnen ons vakgebied. Ze heeft de Ada Louise Huxtable Prize rijkelijk verdiend.”