Doorzoek volledige site
15 februari 2017 | LIESBETH VERHULST

Corda Campus gaat Silicon Valley achterna (deel 4)

Corda I Illustratie | ELD Partnership
Corda I, II en III Illustratie | ELD Partnership
De werkomgeving van de toekomst Illustratie | PROCOS nv
De werkomgeving van de toekomst Illustratie | PROCOS nv

Redactiebureau Palindroom leende zijn pen aan Epicorda, het boek dat de expo vergezelt op Corda Campus in Hasselt over de link tussen Philips en Apple. Palindroom schreef het hoofdstuk over architectuur. In dit vierde deel gaan we dieper in op de toekomst van Corda Campus.  

Re-mix

Corda Campus is vandaag een mix van nieuwbouw en de oude Philips-gebouwen en dat zal ook zo blijven. “Corda Campus is herrezen uit de as van Philips en daar zijn we trots op”, benadrukt directeur van Corda Campus Raf Degens. “We geven de Philips-gebouwen dan ook heel bewust een herbestemming.” Twee van de voormalige productiehallen kregen al een nieuwe invulling. Een hal is omgetoverd tot een hightechomgeving met moderne cleanrooms waar chips worden gemaakt. Een tweede hal doet dienst als warehouse waar bedrijven opslagruimtes kunnen huren.

Met de twee overige hallen die momenteel nog leeg staan, heeft Corda Campus ambitieuze plannen. “We willen hierin de werkomgeving van de toekomst creëren”, zegt Raf Degens. “De nieuwe generatie kijkt op een heel andere manier naar werkomgevingen. Zij zoeken naar beleving. Wij gaan hier open werkomgevingen vormgeven voorzien van veel groen en ontspanningsmogelijkheden.” Tegen de zomer zijn deze futuristische werkplekken een feit.

Ook met het gedeelte van de campus achter de nieuwe Corda-gebouwen, gelegen langs de Walenstraat, zijn er ontwikkelingsplannen. “Aangezien we over voldoende kantoorruimte beschikken, gaan we daar op dit gedeelte van de campus niet verder op inzetten”, legt Degens uit. “We gaan er focussen op campusbeleving. Sport, ontspanning en ook de academische en culturele wereld krijgen hier een plek. Het zal gaan om meer dan een eenvoudig basketbalveld. Technologie en innovatie staan voorop.”
 

“We gaan hier experimenteren met nieuwe woonformules: hypermoderne flats waar de vele expats en freelancers die de campus verwelkomt, kunnen verblijven. Alle flats krijgen een technologische en innovatieve toets want daar staat onze campus voor.”Modelcampus

Zijn dergeljke campussen de werkomgevingen van de toekomst? De breinen achter Corda Campus zijn er vast van overtuigd. “Hoewel dit in ons land nog vaak het geval is, hoeven bedrijventerreinen geen woestijnen te zijn”, zegt Filip Declercq van ELD Partnership. “Dynamische, motiverende architectuur zoals deze spreekt jonge mensen aan. Er zit een ziel in Corda Campus, die meer en meer zal gaan leven als een dorp. De maatschappij vraagt vandaag om een boeiende werkomgeving. Alleen zo kunnen we jonge, getalenteerde mensen aantrekken.”

Nu al beschikt de campus over een bar, restaurant, een kapperszaak en kinesist in de zogenaamde pop-up cubes, kleine ruimtes in Corda I die verhuurd worden aan ondernemers. De campus is ook al voorzien van een high-end fitnesscentrum en een yogaruimte. De komende jaren zal dat aanbod verder uitbreiden met onder meer een warme bakker en de supermarkt van de toekomst.  “Alles waar mensen in de week geen tijd voor hebben, willen wij hier aanbieden”, zegt Degens. “We willen het leven van onze medewerkers zo gemakkelijk mogelijk maken.”

Om de andere delen van het hoofdstuk te lezen, klik hier.