Doorzoek volledige site
08 maart 2017

Sketch Book Living: de woning van Bill Cosman (Win een exemplaar!)

Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas
Illustratie | Yannick Milpas

SKETCHBOOK LIVING – architecten en hoe ze wonen illustreert hoe architecten en hun gezin leven in hun zelf ontworpen woning. Het toont negentien recente, boeiende realisaties met unieke foto’s, aangevuld met gesprekken met de ontwerpers. Architectura.be geeft alvast een voorsmaakje met de woning van architect Bill Cosman.

Het perceel waarop architect Bill Cosman zijn woning met kantoorruimte bouwde, ligt hem nauw aan het hart. Op deze plaats stond vroeger het toonpark van de zaak van zijn ouders: houten tuingebouwen en chalets. Die geschiedenis wordt weerspiegeld in de verticale houten gevelbekleding van een van de twee volumes die de woning definiëren. Het andere werd afgewerkt met opvallend smalle en lange bakstenen, die horizontaal geplaatst zijn. Beide volumes integreren zicht door hun vormgeving en afwerking perfect in het agrarische gebied. Ook in het interieur is hout een terugkerende factor. Alle ruimtes bieden een optimale blik op de groene omgeving dankzij doordacht gebruik van de helling in het terrein. De architect profiteerde maximaal van het niveauverschil van vijf meter.

 

Waar hij als kind speelde, bouwde Bill Cosman een splitlevel woning met perspectieven voor zijn gezin

 

Niveau

Ik ken natuurlijk elke vierkante meter van het terrein. Ik bracht hier heel mijn jeugd door en begon er ooit mijn architectenbureau. Voor mij was het een uitgemaakte zaak dat ik hier ooit zou wonen en werken, ook al is dit strikt genomen landbouwgebied. De helling bood letterlijk en figuurlijk perspectieven, al zijn er ook nadelen aan verbonden. We wilden ons uiteraard richten naar het panorama met de weides aan de achterkant en vertrokken van een volledig gesloten voorgevel. De afwerking met natuurlijke materialen laat de woning opgaan in haar omgeving.

 

Beleving

Het is dan ook aan de achterkant dat het gezinsleven zich overdag afspeelt. De keuken en de eetkamer vormen één groot geheel en zijn maximaal verbonden met het achterliggende zuiderterras door middel van grote glaspartijen en een doorlopende betonnen vloer. Die leidt trouwens nog verder naar het zwembad. Voor de veiligheid moesten we aan de randen van het terras balustrades plaatsen. We kozen voor glazen panelen zonder profielen, wat een onbelemmerd uitzicht garandeert en ons terras bovendien beschermt tegen de wind. Daardoor kunnen we tot ’s avonds laat genieten van deze plek.

 

Split levels

Om zoveel mogelijk ruimtes te laten profiteren van het panorama kozen we voor split levels of halve verdiepingen. Door die slim te schakelen, vermijden we circulatieruimte en kunnen meerdere activiteiten door elkaar lopen zonder elkaar te hinderen. Elke ruimte heeft zo haar openheid ten opzichte van de andere, maar tegelijkertijd ook de nodige privacy. Ondanks de grote woonoppervlakte en de graad van openheid wonen we best knus en gezellig. Want wonen gaat toch over genieten met de hele familie, ontspannen en tot rust komen in een warme en comfortabele omgeving.

 

In het overloopzwembad heb je vanuit de hoogte een weids en onbelemmerd uitzicht op de omgeving.

 

Wandelen

In deze woning kun je blijven rondwandelen. Er is geen traphal en overal heb je uitzicht op de omgeving. De gietvloeren, de hoge plafonds en de plafondhoge deuren geven je overal een vrij gevoel en nodigen je uit om de woning te ontdekken. Elke korte trappartij brengt je weer naar een nieuwe plek. En voor je het weet ben je helemaal boven of in de kelder. Zo’n ontwerp vraagt veel denkwerk, want het moet leefbaar blijven. Wonen moet sfeervol zijn, maar vooral ook praktisch.

 

Hout

Ik ben opgegroeid met hout en werk dan ook graag met dit materiaal. De natuurlijke uitstraling ervan draagt bij tot de huiselijke beleving van de woning. Alle maatkasten zijn in hout uitgevoerd, net als het plafond in de eetkamer. Buiten draagt de gevelbeplanking bij tot een licht exotisch vakantiegevoel. Dat manifesteert zich nog het meest in het overloopzwembad, waar je vanuit de hoogte een weids en onbelemmerd uitzicht op de omgeving hebt.

 

Wonen gaat over genieten met de hele familie, ontspannen en tot rust komen in een warme en comfortabele omgeving.

 

Actieve kelder

De kelder is onder andere ingericht als relaxruimte. De fitness en hamam zijn voorbehouden voor onze gezinsleden. De medewerkers van mijn bureau hebben in de kelder een aparte keuken, zit- en eetruimte, waar we ook klanten ontvangen. Ook op dit niveau profiteerden we maximaal van de helling, met openheid naar het zuiden en een directe toegang tot de tuin.

 

Generaties

We hebben een aparte ouderlijke nachtzone, met dressing en badkamer. De drie zonen hebben elk hun eigen kamer en er is nog een gastenkamer voor als er vrienden op bezoek komen. Eigenlijk is die gastenkamer opgevat als een multifunctionele en open alkoof, waar ik zelf ook al eens rust vind. Beneden hebben de kinderen een speelkamer die in direct contact staat met de leefruimte. Op die manier hebben we toezicht op wat er zich daar afspeelt. Het leven dat zulke gasten met zich meebrengen moet je niet uitbannen, vind ik. Later zullen ze zich wel terugtrekken in hun eigen kamer, of misschien in de gastenkamer. Die ruimte palmen ze nu al vaak in op zondagvoormiddag om ongestoord tv te kunnen kijken. Wat we later met de speelruimte gaan doen staat nog niet vast, dat zal de toekomst wel uitwijzen. Misschien eigen ik ze me zelf wel toe, of wordt het een extra ontmoetingsplaats voor de gezinsleden. We zien wel.

 

-----

Win een exemplaar!

Architectura.be mag de komende drie weken telkens 1 exemplaar wegschenken. Heeft u nog een plaatsje vrij in de boekenkast? Laat het ons weten via info@architectura.be. De meest originele motivaties hebben een streepje voor!

 

Sketchbook Living - architecten en hoe ze wonen

  • 256 pagina’s, hardcover, €34,95
  • ISBN 978 90 798 7043 1
  • Uitgeverij At Home Publishers
  • Verscheen op 9 februari 2017
  • Verkrijgbaar in de boekhandel en op www.athomepublishers.be (geen verzendingskosten)