Doorzoek volledige site
22 maart 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

C3A polste naar BIM-volwassenheid in onze regio

Tijdens de laatste maanden van 2016 hield C3A een beknopte poll met als thema “BIM-volwassenheid in onze regio” . Doel was om een klare kijk te krijgen op het gebruik van BIM in onze regio. Dit zijn de resultaten. Belangrijke kanttekening: enkel leden van de C3A Usersclub hebben gereageerd.

Bij de C3A-BIM-avond eind sept. 2016 werd verduidelijkt dat BIM-met-Revit ook heel efficiënt gebruikt wordt binnen een architectenbureau zonder veel uitwisseling met andere partijen, maar ook al “in de echt zin van het woord”, in digitale samenwerking met alle bouwpartners. Vandaar de vraagstelling “Hoe zit dat BIM-gebruik in uw praktijk, bent u al aan het BIMmen?”

Om het enquête-instrument gemakkelijk invulbaar te maken, werden vier keuzemogelijkheiden vooropgesteld waarbij de vier mogelijke antwoorden al meteen duidelijk maken wat we bedoelen met “BIM-volwassenheid”. De antwoorden zelf waren ook wel voor allen zonder veel BIM-kennis begrijpelijk geformuleerd … en er moest geen uitgebreide enquêteformulier ingevuld worden, er moest gewoon één keuze gemaakt worden tussen vier opties. Hierbij de mogelijke antwoorden, meteen ook met de resultaten (in percentage uitgedrukt):

  • 60% : “Ja, ik gebruik BIM ook al voor de digitale samenwerking met andere bouwpartners” geeft meteen aan dat het BIM-model ook gebruikt wordt als uitwisseling van BIM-informatie tussen de bouwpartners, en dat is ook waar we met BIM naartoe evolueren. 
     
  • 29%: “Ja, ik gebruik BIM voor de uitwerking van een virtueel gebouwenmodel maar nog zonder digitale uitwisseling met andere bouwparters” is ook een prima keuze: BIM-met-Revit en de bijhorende C3A-Extensies kan al heel rendabel zijn op zich, zowel voor architect, studieburo en aannemer … maar de eerste optie kan meteen nog heel wat meer rendement met zich meebrengen.
     
  • 11% “Nee, ik gebruik nog geen BIM maar ben wel van plan om in de nabije toekomst van CAD naar BIM over te stappen” : daar hadden we meer respons op verwacht, want volgens een voorzichtige schatting komen we momenteel toch nog op een veel groter percentage ( 60% ???) van bouwprofessionals (ook in de C3A-Userclub alleen) die eigenlijk de stap van CAD naar BIM nog moeten zetten.
     
  • 0% “Nee, ik gebruik geen BIM en ben ook niet van plan om daar inspanningen voor te doen.” Uitstekend eigenlijk dat hier niet op gestemd is (maar we hadden toch niet verwacht dat NIEMAND hierop zou durven stemmen).

GERELATEERDE DOSSIERS