Doorzoek volledige site
22 maart 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

Net niet: Cohousing Kortrijk (DAM Architecten)

Illustratie | DAM Architecten
Illustratie | DAM Architecten
Illustratie | DAM Architecten
Illustratie | DAM Architecten

Cohousing Kortrijk schreef een wedstrijd uit voor het ontwerp van een cohousingproject met 20 wooneenheden. DAM Architecten won met een tweede plaats net niet. Het sterkste punt van het ontwerp: hun visie op de overgang van publiek naar semipubliek en privé.

Het winnende project wordt gebouwd op de Kop van de Prado in Kortrijk. Deze vormt de overgang tussen het centrum en de omliggende wijken. Het gebouw wordt een ankerpunt voor de wijk van Prado.

 

Doorwaadbaarheid

DAM Architecten: “We integreren ons gebouw in de buurt door onder meer een verlenging van de steeg onder ons gebouw. Zo creëren we meer doorwaadbaarheid. Kinderen kunnen zo veilig met de fiets passeren. Aan de wat drukkere invalsweg krijgen de woningen ramen die iets hoger liggen zodat er een zekere buffer ontstaat. Aan de achterzijde geven balkons en passerellen  toegang tot de woningen. Door de toegang tot de woningen via het binnengebied te voorzien, wordt interactie gestimuleerd.”

Het gebouw is een flexibele structuur (voornamelijk houtskelet) die casco afgewerkt wordt. Vervolgens kunnen de eigenaars elke unit naar eigen smaak afwerken. Enkel de technieken, zoals hernieuwbare energie en waterrecuperatie, zijn gemeenschappelijk. DAM Architecten: “Om zoveel mogelijk groen te bewaren is de gemeenschapsruimte, net als de parking, ondergronds gesitueerd. Deze is volledig beglaasd en geeft via een talud (schuif af, amfitheater) uit op het groene binnengebied. Daar komt dan speelruimte, een moestuin, fruitbomen…”

 

Kleine ecologische impact

Het gehele project streeft – zowel in zijn bouwproces als in zijn gebruik – naar een zo klein mogelijk ecologische impact. Daartoe werkt DAM Architecten met ecologische en hernieuwbare materialen (LCA), recyclage (C2C), recuperatie, hernieuwbare energie...

GERELATEERDE DOSSIERS