Doorzoek volledige site
28 maart 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Compacte terugstroombeveiliger CAa creëert ondanks kleinere doorgangen lagere drukval

De Europese normen rond toestellen in drinkwaterinstallaties zijn onlangs veranderd. Zo zijn de regels over het materiaal waaruit de verschillende onderdelen van de beveiligers mogen bestaan strenger geworden om schadelijke stoffen in het drinkwater te vermijden. Caleffi lanceert daarom een nieuwe terugstroombeveiliger CAa die niet alleen minder drukverlies creëert, maar ook nog eens interessanter is op het vlak van prijs.

Ondanks de inspanningen van drinkwatermaatschappijen om oude   loden leidingen te vervangen stellen we vast dat het loodgehalte in het drinkwater nog steeds stijgt. Dit is een kwalijke evolutie en heeft grotendeels te maken met het gebruik van bepaalde messingsoorten in toestelonderdelen die met het drinkwater in contact komen.

 

Hygienic list

Nederland, Duitsland,  Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Portugal stelden daarom een lijst samen van messinglegeringen die weinig lood bevatten en nog mogen gebruikt worden voor onderdelen die in contact komen met drinkwater.

Caleffi levert als Europese producent ook in de landen waar men deze lijst hanteert en produceert daarom al zijn producten conform deze hygienic list. De behuizing van de nieuwe CAa-terugstroombeveiliger bestaat daarom uit CW617N, de zitting uit CW724R (DZR) en de keerklep uit CW724R (DZR). De rubberen onderdelen zijn nu gemaakt uit EPDM, tegenover NBR bij de oudere terugstroombeveiligers.

 

Uitstekende hydraulische prestaties

Bij het ontwerp van de terugstroombeveiliger CAa werd niet enkel rekening gehouden met de materialen om te voldoen aan de Europese norm. Caleffi is er ook in geslaagd om een compactere en budgetvriendelijkere  terugstroombeveiliger te realiseren die ondanks de kleinere doorgangen toch een lagere drukval over het toestel creëert. Dat is uiteraard een belangrijk voordeel. Het water wordt namelijk met een druk van 3 bar aangeboden op de waterleiding. Voor het aan het aftappunt komt, gaat het vaak door verschillende toestellen. Als die allemaal veel druk wegnemen, blijft er aan de kraan uiteindelijk niet veel meer over. De CAa terugstroombeveiliger beperkt het drukverlies tot een absoluut minimum.

 

Certificaten

De CAa-terugstroombeveiliger voldoet dus aan de nieuwe Europese norm. Daarnaast is hij ook gekeurd door de Belgische Federatie voor de Watersector Belgaqua en de Nederlandse onafhankelijke keuringsorganisatie KIWA.

 

Waaier aan toepassingen

Deze terugstroombeveiliger wordt gebruikt voor het vullen van ligbaden onder de badrand, vullen van CV-installaties, vullen van zonneboilers en vullen van warmtepompinstallaties , waterontharders, de naglansdosering van vaatwassers in de horeca, omgekeerde osmose, desinfectie met heet water van dialyse-apparatuur, …