Doorzoek volledige site
03 april 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

MADE architects zorgt voor uitbreiding OCMW Antwerpen

Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters

Het bestaande gebouw van het OCMW in Antwerpen was aan vernieuwing toe. Een uitbreiding van het gebouw zorgt voor een laagdrempelig, toegankelijk onthaal. Bovendien geeft het project vorm aan de nieuwe verbinding tussen de Lamorinièrestraat en het Groen Kwartier. Het project werd opgeleverd in 2015.

MADE architects paste het bestaande gebouw aan met minimale ingrepen. Het perceel sluit met een grote tuin mooi aan op de site van het Groen Kwartier. De nieuwe gelijkvloerse uitbreiding zorgt door zijn inplanting voor een doorwaadbaar bouwblok. Tegen het bestaande gebouw werd het nieuwe volume bewust laag gehouden. Het dak is een licht hellend groendak, dat oploopt om de hoofdingang extra hoogte te geven. Naar de zuidzijde daalt het terug af als natuurlijke zonnewering.

 

Maatschappelijke dimensie

Het historische gebouw, waar de kantoren voor het eigen personeel zich nu bevinden, heeft een verhoogd gelijkvloers. Daarom bevinden de publiektoegankelijke delen zich nu in de nieuwe uitbreiding, die wel voldoet aan de normen voor toegankelijkheid.

Liesbeth Storkebaum van MADE architects: “Het project speelt ondanks zijn beperkte schaal een belangrijke rol in de stedelijke context van het bouwblok. Het gebouw biedt een kwalitatieve infrastructuur voor het onthaal van mensen met een tijdelijk verblijfsstatuut en heeft daardoor een maatschappelijke dimensie, wat we belangrijk vinden bij onze projecten.”

 

Link met historische gevels

In het materiaalgebruik is er gestreefd naar transparantie, eenvoud, warmte en onderhoudsvriendelijkheid. De materialen van het schrijnwerk worden zowel binnen als buiten doorgetrokken en de combinatie van wit aluminium met warm hout voor de opengaande delen benadrukt de functionaliteit van het gebouw. De uitstraling van het nieuwe onthaal is bewust hedendaags, maar door de kleurkeuze wordt de link met de historische, wit bepleisterde gevels gelegd.

Het is een duurzaam project met gebruik van duurzame materialen (NIBE), hoge isolatiewaarde, energiezuinige en duurzame technieken, zonder zijn toevlucht te nemen tot dure en ingewikkelde systemen.