Doorzoek volledige site
04 april 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Leien lopen van buiten naar binnen in Residentie Van Hammestraat

Op de hoek van de Hendrik Van Hammestraat en de Frans Verdonckstraat ontwierp bureau De Architecten in opdracht van de gemeente Evere een appartementsgebouw. Een deel van het gebouw is afgewerkt met Alterna-leien van Eternit in havanabruin.

Het ontwerp sluit vormelijk aan op de verschillende woontypologieën van beide straten. De ene is een erg smalle éénrichtingsstraat die gekenmerkt wordt door traditionele rijwoningen en een tramspoor. De andere is een overgedimensioneerde laan met middenberm. Deze laan is aangelegd in functie van de achterliggende hoogbouw langsheen de Picardiestraat, en mondt aan de overzijde van ons project uit in een parkje.

 

Essentie

Het ontwerp trekt de typologie van de Van Hammestraat door tot op de hoek door het gabariet van de naastliggende rijwoning tot tweemaal toe te herhalen. Er is gewerkt met de Alterna havanabruine lei, geplaatst in het patroon “dubbele dekking”. Door gevel én dak te bekleden met leien en door het eenvoudige ritme van de raamopeningen worden de volumes herleid tot de essentie, wat resulteert in een mooi strak geheel. Uniek aan het gebouw is ook dat de bekleding met leien doorloopt van binnen naar buiten, waardoor een heel open gevoel ontstaat. Het is niet gebruikelijk maar wel mooi. Je kan perfect de bekleding van de buitenmuren laten doorlopen in je woning.

 

Hoek beklemtonen

Het volume op de hoek werd hoger geplaatst om de hoek te beklemtonen, maar springt tegelijkertijd aan beide zijden achteruit ten op zichte van de straat zodat het, zeker aan de smalle Van Hammestraat, niet vernauwend wordt. De inkom en circulatie van het gebouw werden gecentraliseerd in de kier tussen beide volumes.

 

Andere architectuurtaal

Het hoekvolume 'zit' op een derde volume, dat de aanzet vormt voor een latere ontwikkeling langsheen de Van Hammestraat. Dit laatste volume spreekt duidelijk een andere architectuurtaal: het wordt opgetrokken in metselwerk, heeft platte daken en een meer wisselend ritme van gevelopeningen. Door deze schakeling ontstaat op de hoek een interessante volumetrie waarbij het zicht vanuit de Van Hammestraat gedomineerd wordt door het volume in leien en vanuit de Verdonckstraat door het volume in baksteen.

GERELATEERDE DOSSIERS