Doorzoek volledige site
05 april 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

A33 architecten vormt Groot Park Lovenjoel om tot woon- en werkpark

Illustratie | A33 Architecten
Illustratie | A33 Architecten

A33 architecten renoveert en restaureert Groot Park Lovenjoel, een voormalige psychiatrische instelling voor vrouwen. De site bestaat uit allemaal losse paviljoenen in park. Het geheel is beschermd als dorpsgezicht.

De paviljoenen worden grotendeels omgebouwd tot appartementen. In de beginfase kende het project een langzame start, maar nu het project vorm begint te krijgen, stijgt ook de vraag.

 

Administratief centrum

De herbestemming verloopt in verschillende fases. Het park werd na de inventarisatie in samenwerking met Ontwerpbureau Pauwels terug in ere hersteld. Daarna pakt A33 paviljoen per paviljoen aan. De eerste twee paviljoenen zijn in gebruik, het derde paviljoen is in uitvoering. De renovatie en herbestemming van het hoofdgebouw, het voormalig administratief centrum, is momenteel in voorbereiding. Het is de bedoeling dat dit administratief centrum opnieuw het hart van de site wordt. Er komt onder andere een wellness en een zwembad in de kerk, maar ook een aantal diensten zoals bijvoorbeeld een praktijkruimte voor een kinesist en een wasserette. Er is ook plaats voor gemeenschappelijke ruimtes waar de bewoners samen kunnen komen.

De gebouwschil blijft telkens bewaard. Ook waardevolle interieurelementen zoals monumentale trappen worden behouden. In de loop der jaren zijn er storende elementen zoals noodtrappen bijgebouwd. Die worden afgebroken om het oorspronkelijke gevelbeeld te herstellen. Daarna worden de gebouwen volledig gestript en helemaal opnieuw ingericht, aangepast aan de hedendaagse comforteisen.

 

Terras

A33 architecten: “Bij dit soort appartementen is het absoluut noodzakelijk dat er een terras voorzien wordt. Oorspronkelijk zijn er nooit terrassen of terrasdeuren voorzien geweest, gezien de vroegere functie. Een slanke stalen structuur in cortenstaal die qua kleur mooi aansluit bij de gevelsteen is toegevoegd. Afgewerkt met volledig glazen borstweringen vormen de terrassen een subtiele toevoeging die zich mooi laat integreren in het historisch gevelbeeld.”

GERELATEERDE DOSSIERS