Doorzoek volledige site
05 april 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

A33 architecten blaast nieuw leven in MPC Terbank

Illustratie | A33 Architecten
Illustratie | A33 Architecten
Illustratie | A33 Architecten
Illustratie | A33 Architecten
Illustratie | A33 Architecten
Dirk Boulanger liet zich inspireren door het park en integreerde verhalen uit het MPC in zijn kunstwerken. Illustratie | A33 Architecten
Illustratie | A33 Architecten
Illustratie | A33 Architecten

Het Medisch Pedagogisch Centrum Terbank zetelde in een voormalig klooster in Heverlee. Hierin waren de kantoren van het MPC ondergebracht en een school voor buitengewoon onderwijs. A33 architecten kreeg de opdracht om de mogelijkheden van de historische site te bekijken.

A33 architecten: “Het MPC heeft een tiental leefgroepen, verspreid over verschillende huizen in woonwijken in Heverlee. Zij hadden ook 3 verouderde prefab-paviljoenen in hun tuin staan voor jongeren die vaak dringende hulp nodig hebben. Die paviljoenen voldeden niet meer aan de huidige eisen, en integratie van de diensten van het MPC in het historisch gebouw was niet mogelijk. Daarnaast had de school te weinig plaats.” Daarom koos A33 ervoor de school alle bestaande gebouwen te laten inpalmen. Voor het MPC kwam er dan een nieuwbouw in het park.

 

Route door het gebouw

Het nieuwe gebouw bevindt zich zo veel mogelijk in een hoek van de site, zodat het park maximale openheid en maximale doorwaadbaarheid behoudt. Het is een privépark waar mensen door mogen lopen. A33 architecten: “We wilden de route niet alleen door het park, maar ook door het gebouw laten gaan.”

Het was ook de bedoeling dat elke leefgroep een privétuin zou hebben. A33: “We wilden niet dat deze tuinen gewoon een stuk van het park waren met een draad errond, zoals het vroeger was. Door het gebouw U-vormig uit te werken, kregen we 2 beschutte buitenruimtes: eentje tussen de bestaande tuinmuur en het gebouw, en eentje in het midden van de U. Zo krijg je een samenspel van 4 leefgroepen rond een binnenstraatje.”

 

Kunstwerken

Het gebouw is volledig gekneed volgens de omgeving, zodat het maximaal ingebed zit in het park. De kleur van de gevelstenen is geïnspireerd op de kleur van de verweerde zandsteen van de naburige historische gevels. Door de helling van het terrein is een stuk van het gebouw, dat normaal de kelder zou zijn, gebruikt als lokaal voor buitensportactiviteiten met een eigen koer. Het binnenstraatje krijgt ook een persoonlijke toets: “In de binnenstraat hebben we samengewerkt met een kunstenaar, Dirk Boulanger. Hij liet zich inspireren door het park en integreerde verhalen uit het MPC in zijn kunstwerken.”