Doorzoek volledige site
05 april 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Kerntrekbeveiliging houdt inbrekers buiten

Steeds meer inbraken gebeuren door het verwijderen van de cilinder uit het slot, het zogenoemde kerntrekken, of cilindertrekken. Kawneer geeft tips rond inbraakbeveiliging.

Bij kerntrekken, ook wel cilindertrekken genoemd, wordt de cilinder of de kern van de cilinder uit de deur getrokken door mechanische druk uit te oefenen op een speciale, geharde schroef die door de inbreker stevig in de cilinder geschroefd is, waardoor de cilinder afbreekt. Daarna is alleen een standaard bouwsleutel nodig om de deur te openen. Een inbreker kan al binnen 30 seconden binnen zijn!
 
 

Hoe wapen je je tegen inbrekers?

In 2016 is een wijziging effectief geworden op NEN 5096 uit 2012, en daarin staat onder andere: ‘alle met een sleutel afsluitbare bedieningspunten aan de aanvalszijde moeten een weerstand tegen cilindertrekken van minimaal 15 kN hebben’. Dat is minimaal noodzakelijk voor weerstandsklasse 2. In de praktijk betekent dit het toepassen van een cilinder SKG*** of een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging SKG** of SKG***.

 


Hoe werkt kerntrekbeveiliging?

Waar inbrekers normaal een schroef in de cilinder draaien en deze door middel van mechanische druk kapottrekken zit er bij kerntrekbeveiliging een speciaal kapje over de cilinder. Dit kapje beschermt de cilinder en voorkomt dat deze er zomaar uitgetrokken kan worden. In plaats van 30 seconden heeft een inbreker hier minimaal 3 minuten voor nodig bij inbraakwerendheid klasse 2 en 5 minuten bij klasse 3. Vaak geven inbrekers het al op als ze meer dan 30 seconden nodig hebben.

 

Gecertificeerde kerntrekbeveiliging

Inbraakwerendheid klasse 2 is verplicht voor woningbouw, mits de woning bereikbaar is. De bereikbaarheid van een woning wordt beoordeeld volgens NEN 5087. Bij Kawneer is de kerntrekbeveiliging getest, gecertificeerd en opgenomen in het productcertificaat. Natuurlijk wil het oog ook wat, daarom heeft Kawneer de mogelijkheid om kerntrekbeveiliging toe te passen op de nieuwe A-line grepen. Want een goed beveiligde deur mag er ook mooi uitzien.

GERELATEERDE DOSSIERS