Doorzoek volledige site
06 april 2017

Pixii organiseert opleiding Energiezuinige Verlichting

De opleiding is bedoeld voor ontwerpers om de technologie, de specificaties en de invloeden van ledverlichting beter te begrijpen.

De verlichtingstechnologie kende met de komst van de led een enorme evolutie. Vanuit het standpunt van duurzaamheid en energie-efficiëntie wordt ledverlichting voor nieuwe gebouwen dan ook de eerste keuze. Dit vereist een nieuwe aanpak van het conceptuele ontwerp en dito lichtberekeningen. In deze opleiding bekijkt verlichtingsspecialiste Catherine Lootens de karakteristieken en technologieën van energiezuinige verlichting, net als de verschillende aspecten van een correct lichtontwerp.

 

Korte inhoud

  • Karakteristieken: lichtgrootheden; kleurkarakteristieken van lichtbronnen (wat is er nieuw met de komst van led?); verblinding van lichtbronnen; levensduur definitie van lichtbronnen; onderhoudsfactor
  • Lichttechnologie: energiebesparing met beter licht: daglichttoetreding; verlichtingsinstallatie; automatisatie: schakelen en/of dimmen
  • Lichtontwerp: wettelijke verplichtingen; CE, keurmerken en Europese regelgeving; bijzondere eisen rond kijkrichting, temperatuur, stof, vocht, stroboscopische effecten, verkleuring, glasbreuk…; valkuilen bij lichtberekeningen (wat moet er zeker ook in het bestek staan?); hoe lees en vergelijk je lichtstudies?

 

Doelpubliek

Architecten, ingenieurs, energiedeskundigen en EPB-verslaggevers.

 

Lesgever

Catherine Lootens is consulent duurzame verlichting en auteur van verschillende artikels over het onderwerp. Ze is projectuitvoerder van Groen Licht Vlaanderen aan het Laboratorium voor Lichttechnologie van de KU Leuven Technologiecampus Gent. Vanaf april 2017 is Lootens manager van de nieuwe cluster Groen Licht Vlaanderen.

 

Permanente vorming

Deze opleiding werd erkend als permanente vorming voor EPB-verslaggevers en voor architecten. Vul bij je inschrijving voor deze opleiding zeker je rijksregisternummer in als EPB-verslaggever of je stamnummer bij de Orde van Architecten!

 

Praktisch

  • Datum en tijdstip: dinsdag 18 april 2017, 9u-12u30
  • Locatie: Huis van de Bouw, Tramstraat 59, 9052 Zwijnaarde

 

Inschrijven

  • Kostprijs (vrijgesteld van btw): leden: € 124; niet-leden: € 155
  • Kmo-portefeuille: geniet 30 tot 40% korting op de opleidingsprijs exclusief catering en btw via de kmo-portefeuille.
  • Vrije beroepen: werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding.
  • Onderwijs: elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Edutec inschrijven.
  • Cursusvoorwaarden

 

GERELATEERDE DOSSIERS