Doorzoek volledige site
06 april 2017 | LIESBETH VERHULST

Nieuw woonproject biedt uitzicht op Rupel

Illustratie | De Architecten NV
Illustratie | De Architecten NV
Illustratie | De Architecten NV
Illustratie | De Architecten NV
Illustratie | De Architecten NV

Langs de oever van de Rupel in Boom verrijst de komende jaren een nieuw woonprogramma ontworpen door De Architecten NV. Het project Rupelzicht omvat 114 woonentiteiten verdeeld over zes vrijstaande gebouwen. Op wandelafstand van het centrum kunnen de toekomstige bewoners van Rupelzicht genieten van ruimte, groen, licht en zicht.

De Architecten NV ontwierp dit woonproject voor de verkaveling Pachterslei-Oost in Boom in de provincie Antwerpen in opdracht van Solid Real Estate NV. Binnen de zes vrijstaande gebouwen wordt een gevarieerd woningaanbod voorzien, zowel wat oppervlakte als typologie betreft. De gebouwen worden per twee geschakeld op een halfsondergronds parkeervolume. Via deze sokkels wordt ook de link gelegd naar de groene omgeving. De uitgekiende groenaanleg zorgt ervoor dat privaat, collectief en publiek elkaar opvolgen.


Dynamische compositie ingepast in omgeving

“Alle gebouwen bezitten representatieve gevels naar de vier zijden”, klinkt het bij architecten Koen Van Orshaegen en Sven De Hoef. “Ze hebben een dynamische compositie en bestaan uit een wisselwerking van uitpandige balkons en inpandige loggia’s, inspelend op de oriëntatie en bezonning.” Als gevelmaterialen kozen de architecten voor gevelmetselwerk, horizontaal en verticaal verwerkt, en bovenaan worden de eerste vier bouwblokken afgewerkt met witte volumes in bezetting. Ter hoogte van de terrassen biedt een houten roostering de mogelijkheid tot het inrichten van verticale tuinen. De twee gebouwen aan de Rupel geven de vernieuwingsoperatie van Boom een duidelijk gezicht vanaf het water.

Om het woonproject te laten aansluiten bij de omgeving, gingen de architecten per bouwblok op zoek naar een optimaal samengaan van structuur, circulatie en programma. “Dit resulteerde voor ieder gebouw in een variante opstelling of indeling”, zeggen Van Orshaegen en De Hoef. “De plaats op de site bepaalde de opbouw. Dit concept wordt vertaald in een architectuur die het geheel verbindt maar ook een eigen identiteit verleent.”


Voor op BEN-normering

Het volledige project beantwoordt nu al aan de BEN-normering, die pas vanaf 2021 wordt gehanteerd in Vlaanderen. "Het project loopt dus jaren voor op de regelgeving", benadrukken de architecten. "Een juiste oriëntatie, volumespel en schaduwwerking, duurzame materiaalkeuze, doorgedreven isolatie, ventilatiesysteem D en hernieuwbare energie door middel van warmtepompen en zonnepanelen zorgen voor een vooruitstrevend E-peil."  


Aangename woonomgeving

Voor de toekomstige bewoners van Rupelzicht is de aangename woonomgeving volgens de architecten de belangrijkste troef: “Op de oever van de Rupel in een groene herwonnen omgeving, wordt dit nieuw woongeheel gerealiseerd volgens de hedendaagse maatstaven. Op wandelafstand van het centrum kunnen de bewoners genieten van ruimte, groen, licht en zicht. Aansluiting op het openbaar vervoer, scholen, winkels, parkeren, … alle voorzieningen bevinden zich in de onmiddellijke omgeving.”

De bouwwerken starten dit jaar en zullen afgerond zijn in 2020.