Doorzoek volledige site
07 april 2017

Focketyn Del Rio Studio ontwerpt Parterre One in Bazel

Illustratie | Adrià Goula
Illustratie | Adrià Goula
Illustratie | Adrià Goula
Illustratie | Adrià Goula
Illustratie | Adrià Goula
Illustratie | Adrià Goula

Parterre One is een grote cultuur- en vrije tijdshal in Kaserne Basel, voormalige militaire barakken die beschermd erfgoed zijn. Focketyn Del Rio Studio ontwierp deze culturele hotspot in Basel.

Focketyn Del Rio Studio: “De bouwheer had een nieuwe visie voor de locatie: hij had een restaurant, een bar en een lege ruimte naast elkaar, maar die 3 hadden nog nooit samengewerkt. Het was onze missie om de drie samen te voegen tot een grote cultuur- en vrije tijdshal.”

 

Patio en rokerslounge

In het vernieuwde gebouw moest de patio een centrale plaats krijgen. De patio fungeert als ontmoetingsplaats tussen de verschillende activiteiten (eten, drinken, luisteren). “De patio is er altijd geweest, maar was een verborgen ruimte geworden: er staat zelfs een klein boompje. We hebben de patio opgekuist en er donker beton in gegoten. Zo losten we niet alleen het hoogteverschil in de bestaande vloer op, maar creëerden we ook zitplaatsen. Banken gemaakt van boomstammen geven de ruimte een gezellige uitstraling.”

De bar moest in 2 gesplitst worden, en bestaat nu uit een ruime rokerslounge en een kleine bar. De rokerslounge is een verlenging van de patio, bedekt met een dak voor in de winter dat geopend kan worden in de zomer. “Planten groeien langs de muren en creëren zo een groene oase met het houten meubilair.”

 

Zwevend plafond

“Parterre One heeft een goede akoestiek en is de ideale locatie voor concerten en theater. De karakteristieke galerij met gebroken rand geeft de zaal een sterk imago. De verdieping hangt aan een nieuwe structuur, en creëert een pilaarvrije gelijkvloers. Daardoor is het net alsof het plafond zweeft. Op het verdiep vervult een op maat gemaakt element de functie van reling, extra zitbank en extra bar. Het podium speelt de hoofdrol in de ruimte en gebruikt de volledige hoogte van het gebouw. Ronde lampen steken uit achter het podium en bekrachtigen de levendige lijn van de galerij.”

De vorm van het gebouw kon niet aangepast worden, aangezien het gebouw beschermd erfgoed is. “De specifieke vorm van het gebouw maakte het moeilijk om het hoge akoestisch comfort te bereiken dat vereist was voor het gebruik van de ruimte. We maakten de akoestiek optimaal door gordijnen, verticale elementen en gespoten cellulose in het plafond. Dat geeft de galerij een nieuwe, speelse vorm met onverwachte effecten.”

 

Geluidsgeïsoleerd

Het pand staat naast woonblokken en moet dus goed geluidsgeïsoleerd zijn. Dit werd bereikt door de bestaande dikke muren en een 8 cm dikke laag van spuitbeton. Het beton is ruw gelaten en definieert het karakter van het verdiep. Het interageert met het vaste rode meubilair.

Op de gelijkvloers bepalen metalen elementen de ruimte: een zeshoekig geperforeerd blad dient als plafond en ruwe metalen elementen definiëren de bar. Boven bepaalt het op maat gemaakte element de kleur. In de vloer is er vloerverwarming voorzien.

 

Symfonie

“De specifieke geometrie van alle elementen werken samen als een symfonie. Ze creëren een reeks ruimtes met simpele, naakte materialen (beton, hout, metaal) die gemakkelijk getransformeerd kan worden voor concerten, banketten, drinkgelegenheden of kleine filmtentoonstellingen. In dit geval werden de beperkingen (zoals de specifieke vorm van het pand) omgevormd tot bondgenoten van het project. De verschillende ruimtes bieden mogelijkheden voor verschillende ervaringen in hetzelfde gebouw, net zoals de bouwheer wilde.”