Doorzoek volledige site
18 april 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Gevel van Helicon VMBO Den Bosch symboliseert bamboe dankzij gevelpanelen Hunter Douglas

Het Rotterdamse architectenbureau SP Architecten kiest voor het gevelsysteem QuadroClad® 300 van Hunter Douglas voor de renovatie van Helicon VMBO Den Bosch, aan de Hervensebaan. Met QuadroClad® 300 kon de architect namelijk de illusie realiseren, van bamboestengels die in de hoogte groeien.

"Dit ontwerp sluit naadloos aan op de identiteit van Helicon VMBO, een agrarische onderwijsinstelling", zegt David Vos van SP Architecten. "Het voordeel van QuadroClad® 300 is het materiaal: aluminium. Hiermee kan Hunter Douglas gevelpanelen in een trapeziumvorm ontwikkelen: met deze vorm zo creëren we een abstract beeld van de bamboestengels. Daarnaast is het mogelijk om verdiepingshoge panelen van maar liefst 3500 mm te leveren. Dit is uitzonderlijk. Dankzij deze afmeting waren we in staat een strakke gevel zonder storende naden te ontwerpen."

 

Extreem grote oppvervlakken

Hunter Douglas levert voor de renovatie van Helicon VMBO Den Bosch 1050 vierkante meter aan gevelbekleding. In de keuze van SP Architecten voor QuadroClad® 300 zijn twee redenen doorslaggevend. Ten eerste is het mogelijk om de panelen in de gewenste vorm, in dit geval een trapezium, te ontwikkelen. Deze vorm is essentieel in het ontwerp van bamboestengels. Ten tweede kan de architect met QuadroClad® 300 extreem grote oppervlakken creëren zonder onderbrekingen. De gevelpanelen bij Helicon VMBO Den Bosch zijn maximaal 3500 mm hoog.

 

Moderne tijdsgeest

Dankzij de renovatie past het schoolgebouw uit de jaren ’80 weer in de moderne tijdsgeest. Dichte lokalen met een klein venster boven de deur zijn vervangen door transparante ruimtes en harde TL-verlichting maakt plaats voor ledverlichting. Ook de uitstraling van het pand is veranderd. De gevel weerspiegelt nu direct het type onderwijs. De groene gevelpanelen en levende planten zijn een duidelijke aanwijzing dat het gaat om een agrarische school. "Door de aluminium gevelpanelen te combineren met beplanting, brengen we harde en zachte materialen samen. Dat geeft een bijzonder effect", zegt architect David Vos.

 De panelen van QuadroClad® 300 zijn opgebouwd uit een binnenste laag aluminium, een honingraatstructuur en een buitenste laag aluminium met randextrusie om regen af te voeren. Het voordeel is dat de panelen eenvoudig bevestigd kunnen worden, wat scheelt in arbeidstijd en -kosten. De renovatie is vorig jaar afgerond. 

GERELATEERDE DOSSIERS