Doorzoek volledige site
18 april 2017

Ontdek Pigmento On Demand en geperforeerd zink op maat van VMZINC op A@W

Illustratie | David Futos et David Munuera Navarro
Illustratie | VMZINC

Zelf de kleur van je zinkbekleding bepalen? Creatief omgaan met licht en schaduw en tegelijk het thermisch comfort in je woning verbeteren? Voortaan kan het allemaal. Want op Architect@Work stelt VMZINC zowel zijn nieuw kleurconcept Pigmento On Demand als zijn geperforeerde zinkoplossingen op maat voor.

Kleurrijke zinkinnovator

Van nature heeft zink een metaalachtig glanzend oppervlak dat door blootstelling aan weer en wind geleidelijk overgaat in een lichtgrijze, halfmatte natuurlijke patina. Om het zink al van bij het begin een gepatineerd uitzicht te geven, werden eind  jaren 80 en eind jaren 90 de geprepatineerde varianten ANTHRA-ZINC (donkergrijs) en QUARTZ-ZINC  (fluweelgrijs) ontwikkeld. Deze tinten hebben, net na het walsen, een chemische oppervlaktebehandeling ondergaan om het patinerende proces te versnellen en het gelijkmatig te laten verlopen. 

Daarnaast lanceerde VMZINC onlangs als allereerste producent zink dat al van meet af aan is geëtst: AZENGAR. AZENGAR is het resultaat van een revolutionair en hoogtechnologisch industrieel procedé om zink een heterogeen en ruw uitzicht te geven, waardoor een zinken dak of een zinken gevel al van bij realisatie ervan zo bruut en authentiek mogelijk lijkt, zoals de daken van Parijs.

VMZINC is ook pionier op het vlak van gekleurd zink met het PIGMENTO-gamma. Dit gekleurde zink wordt geproduceerd op basis van een QUARTZ-ZINC-substraat waaraan minerale pigmenten worden toegevoegd. Het PIGMENTO-gamma bestond tot voor kort in de varianten (aarde)rood, (mos)groen, (grijs)blauw en (hout)bruin.

 

Nieuw: PIGMENTO On Demand

Met PIGMENTO On Demand geeft VMZINC architecten de kans om, in aanvulling op de vier standaardkleuren van het PIGMENTO-gamma, hun eigen PIGMENTO-tint naar keuze te creëren en zo de natuurlijke textuur en structuur van QUARTZ-ZINC te combineren met de kleurpigmenten die ze zelf bepalen.  

Het PIGMENTO On Demand-gamma is beschikbaar in de diktes 0,7 -  0,8 en 1,0 mm en is beschikbaar voor alle gevel- en dakbekledingssystemen van VMZINC.

 

Geperforeerde zinkgevels op maat

Om niet enkel een eindeloos palet aan individuele expressiemogelijkheden inzake kleur aan te bieden, maar ook inzake uitzicht en transparantie, stelt VMZINC op Architect@Work naast PIGMENTO on Demand eveneens zijn geperforeerde zinksystemen op maat voor.

De perforatietechniek opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden om gebouwen te personaliseren en kan worden toegepast op alle oppervlaktebehandelingen en op alle gevelsystemen van VMZINC, zoals VMZ Staande Naad, VMZ Gevelpaneel, VMZ Sinusprofiel, de modulaire cassettes van VMZ MOZAÏK… Naargelang het beoogde effect kunnen met de perforatietechniek afbeeldingen, motieven, herhaalde of willekeurige perforaties, ronde of rechthoekige vormen…  worden uitgewerkt.

De geperforeerde zinksystemen laten toe om te spelen met licht en schaduw, met uitzicht en doorzicht, met omsluiering en transparantie. Het transparantie-effect is al merkbaar vanaf 30% perforatie, maar VMZINC biedt ook standaardsystemen of systemen-op-maat aan die tot 67% perforatie gaan, naargelang het oppervlakteaspect of het bekledingssysteem.

Naast hun puur visuele kwaliteiten dragen geperforeerde gevelsystemen ook bij tot een aangenaam binnencomfort. In de winter laten ze het buitenlicht de woonkamers binnenvloeien zonder de bewoners bloot te stellen aan nieuwsgierige blikken. In de zomer fungeren ze als zonwering en verhogen ze de energie-efficiëntie van de bouwschil, vooral aan de zijden die aan felle zon zijn blootgesteld.

 

VMZINC-stand Architect@Work: stand 305 

27 & 28 april in Kortrijk XpO

GERELATEERDE DOSSIERS