Doorzoek volledige site
17 februari 2011 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Graphic Concrete bekroond als meest vernieuwende product op Material Experience

Vorige week werd op de bouwbeurs in Utrecht het grafisch beton van Graphic Concrete bekroond met de prijs voor Best Material 2011. In Vlaanderen is Graphic Concrete vooral bekend van de Oude Zwembadsite in Leuven waar BOB361 dit beton voor het eerst toepaste in ons land.
Vorige week werd op de bouwbeurs  in Utrecht het grafisch beton van Graphic Concrete bekroond met de prijs voor Best Material 2011. In Vlaanderen is Graphic Concrete vooral bekend van de Oude Zwembadsite in Leuven waar BOB361 dit beton voor het eerst toepaste in ons land.

Het waren de bezoekers van Material Experience die uit vijf genomineerden hun winnaar mochten kiezen. De andere genomineerdenproducten waren het vezelversterkt beton van Creative Cladding,  Kokoshout van Kokoshout, Printglas van Steinfort glas en de verfijnde soft structuur met EPP van HSV packaging. Het grafisch beton haalde het met 34 procent van de stemmen. Het materiaal zal een speciale plek krijgen in het binnenkort te openen Material Inspiration Centre te Amsterdam.
Oude Zwembadsite Leuven

Graphic Concrete is een Fins bedrijf met hoofdzetel in Helsinki. Op de referentielijst op hun website prijken vooral Finse projecten, maar daartussen dus ook één Belgisch project: de oude  zwembadsite in Leuven aan het Smetsplein, een ontwerp van BOB361. Eyecatcher is de combinatie van de betonnen stroken en de glazen stroken waarin hetzelfde motief aangebracht werd. Bij graphic concrete wordt betonvertrager volgens een bepaald patroon op een folie afgedrukt. Waar de betonvertrager zit, wordt het uitharden van het beton vertraagd, waardoor de tekening als het ware in het gladde betonoppervlak wordt uitgespaard. Na het verwijderen van de betonmal worden de betonplaten met een hogedrukspuit gereinigd en blijft het negatief van de oorspronkelijke tekening over.

Via onderstaande link kan u het artikel lezen uit onze Gewikt en Gewogen-reeks waarin Ivo Vanhamme van BOB361 zijn ervaringen neergeschreven heeft over zijn experiment met graphic concrete.