Doorzoek volledige site
04 mei 2017 | LIESBETH VERHULST

Comfortabel binnenklimaat zorgt voor alerte leerlingen in KA Pegasus, Oostende

Illustratie | Georges De Kinder
Illustratie | Georges De Kinder
Illustratie | Georges De Kinder

Een comfortabel binnenklimaat heeft in de Scholen van Morgen aan belang gewonnen. Kieback&Peter Belgium heeft een dertigtal scholen voorzien van automatische regeling van de HVAC-installaties, waaronder het KA Pegasus in Oostende. “Dat heeft een positieve impact op de alertheid van de leerlingen”, zegt Wim Heylens.

Het KA Pegasus in Oostende is een van de eerste scholen die Kieback&Peter Belgium onder handen heeft genomen in het kader van de Scholen van Morgen. Het betreft een nieuwbouw van 1.920 m² met zestien klaslokalen, een labolokaal, administratieve vleugel, overdekte speelplaats en fietsenberging.

“Voor alle scholen hebben we een klimaatconcept uitgewerkt dat voldoet aan drie belangrijke eisen,” zegt Wim Heylens, managing director bij Kieback&Peter Belgium. “Ten eerste moet de ruimtetemperatuur optimaal zijn doorheen de vier seizoenen. Een tweede eis is de luchtkwaliteit. Daar bestaan vandaag normen voor. Zo moet het percentage CO2 altijd onder een bepaalde limietwaarde blijven. Een derde vereiste is het energieverbruik dat zo laag mogelijk moet zijn.”


Energie-efficiënt

Kieback&Peter voorzag het KA Pegasus van de sturing van de warmwaterproductie in de stookplaats, alsook de verdeling via de verschillende kringen naar de eindeenheden. Nachtventilatie zorgt voor afkoeling op warme zomerdagen. “Dit is een zeer energie-efficiënte manier om constant een comfortabel binnenklimaat te behouden,” zegt Heylens. De ventilatie gebeurt via luchtgroepen, de verdeling naar de diverse lokalen via een VAV-systeem. In alle klaslokalen worden de temperatuur en het CO2-gehalte voortdurend gemeten zodat niet meer verse lucht wordt binnengebracht dan nodig.

De onderhoudsfirma die instaat voor het garanderen van de goede werking van de technische installaties in de scholen kan via een eenvoudige internetverbinding vanop afstand alle parameters, waaronder ook de verbruiksgegevens, in het oog houden en op die manier tijdig ingrijpen indien nodig.


Nieuwe vorm van scholenbouw

“Ons systeem heeft een positieve impact op de fitheid en alertheid van de leerlingen,” weet Wim Heylens. “Dit is een totaal nieuwe vorm van scholenbouw. In geen enkele school is de regeling zo diep geautomatiseerd. Onze troef is dat we alles op één DDC4000-controller hebben geïntegreerd en dat alle gegevens bij eenzelfde onderhoudsfirma terechtkomen. Dit systeem beperkt zich bovendien niet tot de HVAC-installaties. Ook andere technische systemen zoals pompen, brandkleppen en zonwering kunnen ermee worden geautomatiseerd.“

 

 

Dit artikel verscheen eerder al in Installatie & Bouw