Doorzoek volledige site
12 mei 2017

Eerste editie Festival van de architectuur reikt de hand aan alle (kunst)disciplines

Van 8 tot en met 17 september 2017 pakt het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) uit met het Festival van de architectuur (F/a). Gaststad voor deze eerste editie is Antwerpen. Het festival zet met meer dan honderd activiteiten de architectuurcultuur in de verf. Architectura.be ondersteunt het festival als mediapartner. 

Het tweejaarlijkse evenement dat iedere editie in een andere stad georganiseerd wordt, staat stil bij het belang van goede architectuur. Daarnaast focust het festival op de verrassende raakvlakken waarbinnen onder meer architecten, kunstenaars, performers en bewoners elkaar ontmoeten. "Architectuur is fundamenteel meertalig", meent Christophe Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut. "Het festival wordt een sociocultureel feest van de architectuur, waarin je de relevantie ziet en voelt. Want architectuur is méér dan alleen bouwen. Gebouwen staan nooit op zich, in een vacuüm, maar krijgen pas betekenis in relatie tot hun leefomgeving. Het is een proces waarbij ontwerpers, bewoners en omgeving elkaar ontmoeten op verschillende niveaus en verschillende momenten."

 

 

Bouwstenen Het festivalprogramma zal bestaan uit activiteiten die op verschillende plaatsen in de stad Antwerpen doorgaan en zich gedurende één dag ook in heel Vlaanderen manifesteren. "Daarnaast willen we een breed publiek bereiken", klinkt het bij het VAi.  "De link tussen het thema en architectuur zal dus minder sterk aanwezig zijn. Om het verband tussen architectuur en het thema te benadrukken, gebruiken we bouwen als metafoor. Het idee dat het geheel meer is dan de som van zijn delen, heeft ook betrekking op een bouwwerk zelf. Honderden bakstenen vormen samen een muur, vier muren vormen een kamer en verschillende kamers vormen een huis waarin geleefd wordt en dat een plaats inneemt in zijn omgeving."

 

Nacht van de Architectuur

Het festival gaat op vrijdag 8 september van start met de Nacht van de architectuur in deSingel, in samenwerking met de beroepsvereniging voor architecten. Die avond komt ook het spraakmakende Landschip aan van het kunstenaarscollectief Time Circus. Het schip zal tijdens het festival voor anker liggen op de site van deSingel.

 

-Christophe Grafe-

"Architectuur is méér dan alleen bouwen."

 

Dag van de Architectuur

Op zondag 10 september stellen opmerkelijke gebouwen en ontwerpbureaus in Vlaanderen en Brussel hun deuren open tijdens de Dag van de Architectuur. Het Vlaams Architectuurinstituut en Heritade slaan de handen in elkaar om projecten te tonen waarin hedendaagse architectuur en onroerend goed elkaar ontmoeten. De samenwerking sluit aan bij de Dag van de architectuur en Open Monumentendag.

 

Een happening als feestelijke afsluiter

Op zondag 17 september sluit het Festival van de Architectuur af met een happening in deSingel. Hiervoor bedacht De Veerman een workshop rond stadsontwikkeling voor kinderen en jongeren. "In samenwerking met Orfeoproducties presenteren we die dag ook een unieke muziekvoorstelling waarin architectuur en klank elkaar ontmoeten, ingeleid door architect Stéphane Beel. De kunstenaars van Time Circus zijn opnieuw aanwezig en treden met de bezoekers in gesprek over het Landschip en alternatieve woonvormen. Thematische expo’s en tal van drank- en eetstandjes maken ten slotte van dit stadsfeest een gezellige plek voor een boeiende zondag", aldus het VAi. 

>>Raadpleeg het volledige programma