Doorzoek volledige site
11 mei 2017

Bijna-Energieneutraal (BEN) bouwen met Recticel Insulation

Illustratie | Recticel Insulation
Illustratie | Recticel Insulation
Eurowall® Xentro® spouwisolatieplaten Illustratie | Recticel Insulation
Eurowall® Xentro® spouwisolatieplaten Illustratie | Recticel Insulation
L-Ments® dakelementen Illustratie | Recticel Insulation
L-Ments® dakelementen Illustratie | Recticel Insulation

Naar aanleiding van Open Wervendag presenteert Recticel Insulation in primeur Eurowall® Xentro® spouwisolatie in combinatie met L-Ments® dakelementen voor het bouwen van twee BEN-eengezinswoningen in Aalst. 

Bijna-Energieneutraal Bouwen, kortweg BEN-bouwen, is de toekomst. In 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Europa Bijna-Energieneutraal zijn. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze erg weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, halen ze hoofdzakelijk uit groene energiebronnen.

Het project in Aalst toont aan dat we niet tot 2021 hoeven te wachten om BEN te bouwen. Recticel Insulation: “Om nu al de BEN-eis te behalen, is in de eerste plaats een goed geïsoleerde bouwschil van belang. Een doordachte isolatie beperkt de energievraag en zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen. De energie die dan nog nodig is, kan duurzaam opgewekt worden. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen worden terugverdiend dankzij lagere energiefacturen. Een BEN-woning is ten slotte ook een stuk comfortabeler: bewoners ervaren geen tocht en er is bijna geen warmteverlies.”  


BEN bouwen in Aalst

Het nieuwbouwproject in Aalst bestaat uit twee BEN-eengezinswoningen. Tijdens de Open Wervendag op zondag 7 mei kregen bezoekers de verschillende fases in het bouwproces te zien

De nieuwe Eurowall® Xentro® spouwisolatieplaten, die bij dit project in Aalst voor het eerst zijn toegepast, hebben een lambda isolatiewaarde van 0,019 W/mK. “Xentro® technology staat voor een geavanceerde, nieuwe generatie isolatie: extra efficiënt en compact”, klinkt het bij Recticel Insulation. “De combinatie van een kern in Xentro® technology met kwalitatieve, gasdichte bekledingen maken Eurowall® Xentro® spouwisolatie tot een hoogperformante isolatieoplossing. Met hardschuim isolatieplaten, ontwikkeld met Xentro® technology, isoleert u ruim 13% beter dankzij de lambdawaarde van 0,019 W/mK.”

“Als BEN-architect vind ik het belangrijk om nu woningen te ontwerpen die ook nog zullen voldoen aan de eisen van morgen”, zegt Kurt Stammeleer van Architects For Future. “Zo heb ik voor dit project rekening gehouden met de BEN-eis, maar ook al met de nieuwe bouwschilindicator, het zogenaamde S-peil. Deze indicator vervangt vanaf 2018 het K-peil. Om hiervoor goed te scoren, is het realiseren van een goede luchtdichtheid nog belangrijker geworden. De Recticel isolatieoplossingen die we voor dit project inzetten, dragen hier alvast toe bij.”


Daken geïsoleerd met L-Ments® dakelementen

De daken van de woningen in Aalst zijn geïsoleerd met L-Ments®: zelfdragende, isolerende dakelementen. 
Aannemer Geert Derde van de firma BM Derde: “Bij dit project ben ik niet aan mijn proefstuk toe. Ik heb ondertussen al verschillende BEN-woningen gerealiseerd. Duurzame oplossingen, zoals L-Ments® dakelementen en Eurowall® Xentro® spouwisolatieplaten van Recticel Insulation, zijn essentieel om een zo energiezuinig mogelijke woning te bouwen. Beide isolaties zijn interessant voor mij omwille van het gebruiksgemak en de tijdswinst bij de plaatsing. Dankzij de L-Ments® panelen kan er gewerkt worden met een lichtere draagstructuur, wat – in combinatie met de grote overspanningen – het ganse bouwproces versnelt. Bovendien isoleren de  L-Ments® panelen uitermate goed wat resulteert in een beperkte dikte. Dit doorgedreven isolatiepakket betekent dat de bewoners dag in dag uit veel minder energie zullen moeten opwekken voor bv. verwarming. In de woningen in Aalst zullen we ook investeren in zonnepanelen: zo halen we gemakkelijk een E-peil van max E20 in plaats van E30 zoals nu. Dan kunnen de bewoners ook rekenen op een korting van 100% op de onroerende voorheffing en dit gedurende 5 jaar.”

L-Ments® dakelementen voor hellende daken kunnen bedekt worden met verschillende materialen. Ze bieden maximale keuzevrijheid. Aan de binnenzijde van de L-Ments® panelen is geen afwerking voorzien. Ook dit biedt verschillende voordelen, zoals het gemakkelijk voorzien van een leidingenspouw tussen L-Ments® en de afwerkingslaag langs binnen. Een luchtdichte aansluiting van de naden van de elementen onderling en aan de muren, verzekeren op een eenvoudige wijze een koudebrugvrije en luchtdichte constructie.

GERELATEERDE DOSSIERS