Doorzoek volledige site
12 mei 2017

EUmiesaward: MSA en V+ ontvangen Prijs voor opkomende architect

DeFlat Kleiburg
DeFlat Kleiburg Illustratie | Marcel van der Burg
DeFlat Kleiburg Illustratie | Marcel van der Burg
NAVEZ - 5 sociale woningen
NAVEZ - 5 sociale woningen Illustratie | Serge Brison
NAVEZ - 5 sociale woningen Illustratie | Serge Brison

De Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe hebben de winnaars van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur, de Mies van der Rohe Prijs 2017, bekendgemaakt. DeFlat Kleiburg in Amsterdam van NL Architects en XVW architectuur is de prijswinnaar van 2017. Aan de Brusselse architectenbureaus MSA en V+ werd de prijs voor opkomende architect toegekend. 

EUmiesaward

DeFlat Kleiburg in Amsterdam is de prijswinnaar van 2017. De architecten zijn NL Architects en XVW architectuur en de opdrachtgever KondorWessels Vastgoed. DeFlat is een innoverend renovatieproject van een van de grootste flatgebouwen van Nederland, de Kleiburg, een honingraatflat met 500 woningen in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Consortium DeFlat redde het gebouw van de sloopkogel door er een "klusflat" van te maken. De bewoners mochten zelf hun woningen afbouwen.

NL Architects ontving in 2005 de prijs voor opkomende architect van de EU Mies Award voor de BasketBar in Utrecht.

 

Prijs voor opkomende architect

De prijs voor opkomende architect van 2017 is toegekend aan de Brusselse architectenbureaus MSA/V+ voor NAVEZ - 5 sociale woningen in de wijk die toegang verleent tot de noordkant van Brussel, een huisvestingsproject dat voldoet aan een tweeledige ambitie van de plaatselijke overheid: de stadsvernieuwing met een symbolisch gebouw bij de toegang tot de stad vertegenwoordigen en modelwoningen voor grote gezinnen aanbieden. De klant is de gemeente Schaerbeek.

De twee winnende projecten zijn gekozen uit een lijst van 355 bouwwerken uit 36 Europese landen. Er werden vijf finalisten gekozen die door de jury worden bezocht: Rivesaltes Memorial Museum, Katyn Museum in Warschau, DeFlat Kleiburg in Amsterdam, Kannikegården in Ribe en Ely Court in Londen. De jury bezocht de werken samen met de ontwerpers/makers, die eveneens lezingen gaven die toegankelijk waren voor het publiek.