Doorzoek volledige site
17 mei 2017

Wat is de beste tablet voor architecten en aannemers?

De tablet is een populair instrument voor gebruik in de bouwsector. Maar waar moet je rekening mee houden om het juiste exemplaar aan te schaffen? Archisnapper onderwierp de meest courante modellen aan een diepgaande test. Jeroen De Paepe, zaakvoerder van ArchiSnapper - een Vlaams toepassing voor werfverslagen, veiligheidsverslagen en opleveringen - geeft een overzicht. 

Een telefoon is vaak te klein voor het bekijken van grondplannen of uitschrijven van opmerkingen. Een laptop is gewoon niet handig om mee te zeulen op de werf, zal snel beschadigd zijn, en je kan er geen foto’s mee trekken. De tablet combineert de handige aspecten van een telefoon (handig toestel om foto’s te trekken op de bouwwerf) en een PC (voor het uitschrijven van teksten). Bovendien zijn er voldoende manieren om de tablet te beschermen met rugged cases. Een goed beschermde tablet is dus in veel gevallen de betere optie voor gebruik op de werf.

Een paar honderd euro betalen voor een tablet is niet niets. Maar zonder tablet gooi je wellicht meer geld weg:

  • De tijd die verloren gaat naar het uitschrijven van opmerkingen op de werf met het (te) kleine toetsenbord van uw telefoon … Of naar het op de PC overtypen van nota’s op papier omdat je het opgegeven hebt te noteren via de telefoon …
  • De tijd die verloren gaat naar het zoeken van de juiste zone op uw grondplan op het te kleine scherm van uw telefooon …
  • De tijd die verloren gaat doordat de batterij van uw oude of minder kwalitatieve tablet plots uitvalt …
  • Het crashen van toepassingen of van de volledige tablet waardoor gegevens verloren gaan!

Je begrijpt het punt wel intussen.

 

Hoe selecteer je de juiste tablet? De grote keuze aan tablets maakt het niet gemakkelijker om de juiste te kiezen.

Deze gids is speciaal gemaakt om architecten, aannemers, ingenieurs, veiligheidscoördinatoren, … te helpen bij de selectie van een geschikte tablet.

Misschien belangrijker nog dan de 3 door ons geselecteerde tablets is het aanreiken van een aantal belangrijke criteria aan de hand waarvan u zelf de selectie kan maken.

 

Grootte van het scherm

Dit is persoonlijk, en hangt af van wat je exact met het toestel wilt doen op de werf.

Wilt u het op de werf beknopt houden (bv voornamelijk foto’s nemen met af en toe wat kernwoorden) dan kan dat eigenlijk ook met een smartphone. Het schrijven van (lange) teksten of werken met grondplannen is natuurlijker al veel lastiger met een phone.

Wenst u het toestel intensief te gebruiken op de werf (bv voor het uitschrijven van teksten, bekijken van documenten, etc) dan is een gewone tablet (bv een Samsung Galaxy Tab of iPad Pro) van 10 of 13 inch wellicht geschikter.

En voor de twijfelaars is er het tussenformaat van tablets die niet al te groot zijn (en dus nog in een jaszak of achterzak weggeborgen kunnen worden) maar die wel handiger zijn dan een smartphone voor het typen van teksten en het openen, lezen en bewerken van documenten. Bv de iPad mini van 7.9 inch of Android modellen van dezelfde grootte. We zien dan ook dat dit een populair formaat is bij onze gebruikers.

 

Connectiviteit

Toestellen zonder 4G zijn goedkoper. De meeste werven hebben echter geen (goede) wifi. Vele toepassingen werken wel zonder connectie, maar het kan handing zijn op bepaalde momenten 4G te hebben, bijvoorbeeld om de laatste versie van een PDF plan te downloaden, of om een werfverslag of ander document te versturen. Wanneer je dringend connectie nodig hebt kan je natuurlijk ook een hotstpot maken met de telefoon en zo tijdelijk een connectie opzetten. Tablets zonder 4G zijn goedkoper, maar de vraag is of dit opweegt tegenover het gemak van op elk moment eenvoudig online te kunnen …

 

Besturingssysteem

Ook dit is persoonlijk. Als je al een iPhone, iPad of Mac hebt is het een goed idee om bij iOS te blijven: je zal direct begrijpen hoe het toestel werkt, en de verschillende toestellen kunnen eenvoudig gesynchroniseerd worden (bv met iCloud). Als je al een Android toestel hebt kan je even goed daarbij blijven. Vroeger hadden wij een lichte voorkeur voor Apple toestellen omwille van hogere kwaliteit. Echter, de laatste Android toestellen zijn ook performant en kwalitatief en bovendien goedkoper dan Apple toestellen waardoor de keuze minder voor de hand ligt.

Er zijn zowel voor iOS als Android een pak nuttige Apps voor bouwprofessionals beschikbaar. Voor Windows toestellen is de keuze van beschikbare App vooralsnog beperkt.

 

Opslagruimte

Continu files moeten verwijderen omdat het geheugen vol loopt is niet bepaald leuk. Tijd is geld … We raden minstens 32GB opslagruimte aan, voor het opslaan van foto’s, videos, documenten, etc op uw tablet. Als je veel foto’s en video’s wenst op te slaan dan is meer dan 32GB waarschijnlijk geen overbodige luxe. Met de meeste Android toestellen kan je een extern geheugenkaartje (SD kaart) toevoegen om het geheugen op te krikken. Dit is niet mogelijk voor Apple toestellen, dus hier hou je best rekening mee bij de aankoop.

 

RAM

Het RAM geheugen bepaalt de snelheid van het toestel. 1GB RAM is in principe voldoende voor de meeste toepassingen, maar voor intensief gebruik kan meer RAM nodig zijn. In geval van intensief gebruik (veel projecten met bijhorende documenten etc) raden wij ArchiSnapper gebruikers bv 2GB RAM of meer aan.

 

Batterij

Als je de ganse dag onderweg bent, wat als projectleider in de bouw, veiligheidscoördinator of architect vaak gebeurt, dan beschik je best over een tablet die een dag kan overbruggen zonder opgeladen te moeten worden. Zoek dus naar toestellen waarvan de batterij tenminste 9 uur kunnen overbruggen.

Een handige accessoire is een oplader voor de wagen – dit is spotgoedkoop en kan veel ellende besparen! Dan kan je de tablet opladen als je van de ene afspraak naar de andere rijdt, en kan je ondertussen misschien zelf een interessante podcast opzetten ….

 

Accessoires

Cruciaal voor het gebruik in de bouw is een degelijke bescherming van het toestel, door middel van een beschermingshoes of ‘rugged case’. Zo blijft uw toestel beschermd tegen regen, stof, en een stootje of een val op de grond. De Otterbox Defender producten zijn degelijk en worden veel gebruikt in de bouw. Hier kan u een een overzicht vinden van de bested rugged cases ter bescherming van uw tablet op de werf.

Een “stylus” is handig om te tekenen en schetsen op plannen, foto’s of een witte achtergrond.

Ook een tablet keyboard dat je aan de tablet kan verbinden kan handig zijn om onderweg of in de werfkeet verder te kunnen werken van op de tablet en niet te hoeven switchen naar laptop om beter te kunnen typen.

 

Prijs

Tenslotte zal ook de prijs steeds een rol spelen. Probeer de maximale kwaliteit en waarde te vinden gegeven uw budget.

Denk er hierbij ook aan dat je een tablet gemiddeld 2 a 3 jaar gebruikt …

En vergeet natuurlijk ook niet dat je een tablet die je voor het werk koopt kan inbrengen als beroepsuitgave!

 

De winnaars zijn ...

  • Beste budgettablet: Samsung Galaxy Tab A (vanaf 247 dollar)
  • Meest kwalitatieve tablet: iPad Pro (vanaf 849 dollar)
  • Beste kleine tablet: iPAd mini 4 (vanaf 367 dollar)

 

>>Lees het volledige artikel op de blog van Archisnapper