Doorzoek volledige site
23 mei 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

WZC Hertog Jan neemt hotelconcept als voorbeeld

Residentie Hertog Jan in Kortenberg is een woon-zorgcentrum met 81 zorgkamers, waarvan 29 voor dementerende ouderen, 43 zorgflats en 14 assistentiewoningen. De bouwheer heeft er alles aan gedaan om een ziekenhuissfeer te vermijden. Meer nog, ze zochten inspiratie in hotels en reisden zelfs de wereld rond om materialen uit te kiezen. Het ontwerp is van architect Jean-Michel Huyghe. Juri bouwde het project. Belisol plaatste ramen, deuren,  vliesgevels en zonwering.

Veel zorginstellingen zijn de dag van vandaag helaas nog steriele en kille omgevingen. Dat is natuurlijk jammer, want voor de oudere verblijvers is het hun thuisomgeving waar ze hun laatste dagen doorbrengen. Daarom koos Residentie Hertog Jan voor een totaal andere aanpak. Zo lijken de bewoners van de 43 ruimte woon-zorgflats te genieten van een hotel 'vol pension'. De medewerkers plannen alle zorgen in en de bejaarden mogen hun eigen meubels meebrengen. Zo voelen ze zich meteen thuis. Daarnaast zijn er allerhande ontspanningsmogelijkheden zoals een fitnessruimte, een wellnesszone, een bioscoop en een petanquebaan. Verder kunnen bewoners terecht in het eigen kapsalon en een bibliotheek.

 

Zorgkamers en zorgflats

In het hoofdgebouw telt Residentie Hertog Jan 81 erkende zorgkamers. 29 daarvan zijn voor dementerende ouderen. Daarnaast zijn er nog 43 zorgflats met een oppervlakte tussen de 50 en 85 vierkante meter. Naast het hoofdgebouw zijn er nog twee bijgebouwen. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden door een gang.

 

Materialen uit de hele wereld

Als je als zorginstelling inkoopt bij de klassieke leveranciers uit de zorgsector verval je al snel in de typische materialen: klassieke 30 x 30-tegels en balatumvloeren. Daar wilde de bouwheer niets van weten. Ruimte natuurtegels, slijtvaste pvc-vloeren en speciaal op maat gemaakte en met hout beklede bedden vind je dan weer wel in Residentie Hertog Jan. Voor de mooiste materialen trok de bouwheer de wereld rond: lusters uit Egypte, gevelsteen uit Perugia, ...

 

Comfort en uitstraling

De uitstraling is bij dit project overduidelijk belangrijk. De vliesgevels die Belisol er plaatste, dragen daar ongetwijfeld aan bij. De vier vliesgevels zijn in totaal goed voor liefst 332 vierkante meter. Ook de ramen zijn van Belisol: meer dan 460 alumium ramen met verdoken vleugel werden geplaatst. In totaal plaatste Belisol meer dan 2.000 vierkante meter glas, zowel veiligheidsglas als zonwerend glas. Om het comfort van de bewoners te verhogen zijn zonweringsystemen voorzien: 207 windvaste screens met elektrische bediening.

 

GERELATEERDE DOSSIERS