Doorzoek volledige site
23 mei 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Gedurfde en serene Oksen van Arne Jacobsen bezig aan comeback

Republic of Fritz Hansen kondig aan dat de opvallende Oksen-loungefauteuil van Arne Jacobsen opnieuw wordt uitgebracht. Jacobsen staat bekend om de typische orgnanische en zachte lijnen van de iconische Swan- en Ant-stoelen, maar in 1966 verraste hij designkenners overal ter wereld met de onthulling van de Oksen. De grote, gedurfde en krachtige Oksen blijft trouw aan zijn naam, die 'stier' betekent in het Deens.

Fritz Hansen introduceert de Oksen van Arne Jacobsen: een luxueuze fauteuil die elke loungesetting in een woning of op kantoor naar een hoger niveau tilt. In tegenstelling tot Jacobsens andere creaties was de Oksen niet bedoeld voor een specifiek gebouw of project. Hij was het resultaat van jarenlang experimenteren met design. Kenners vonden de fauteuil erg uniek door zijn korte productieperiode en zijn controversiële en robuuste uiterlijk. Net als zijn voorganger, de Egg, trekt hij de aandacht volledig naar zich toe.

 

Een lange weg

Jacobsen was maar liefst vijf jaar in de weer met de ontwikkeling van de Oksen. Het vlijmscherpe silhouet staat in schrik contrast met Jacobsens eerdere stukken, waarin ronde en organische vormen primeerden. Jacobsen wilde steeds verrassend uit de hoek komen. Hij keerder herhaaldelijk terug naar het Oksen-project, dat in 1962 het levenslicht zag. De uiteindelijke versie werd in 1966 ontwikkeld.

 

Oksen anno 2017

Voor de ultieme Oksen-ervaring heeft het design- and development team van Fritz Hansen de fauteuil aangepast aan de moderne en ergonomishe richtlijnen, zonder daarbij het originele ontwerp uit het oog te verliezen. De fauteuil laten meegaan met zijn tijd hield in dat de rugleuning zeven centimeter werd verhoogd en dat de armleuning vooraan drie centimter dunner werd. Eigenaardig genoeg heeft Jacobsen doorheen de geschiedenis van de Oksen nooit tekeningen van de fauteuil nagelaten. Het huidige design werd ontwikkeld door een museumstuk van de Oksen, wat niet mocht worden aangeraakt, te analyseren. Dat stelde de ontwikkelaars voor een hele uitdaging.

GERELATEERDE DOSSIERS