Doorzoek volledige site
19 februari 2011 | TIM JANSSENS

Fidias Awards 2010 (7): “Ambiorix, Koning der Eburonen” van Bas Vrehen

Dit zevende en laatste artikel in onze reeks over de Fidias interieurawards gaat over de winnaar in de categorie ‘Scenografie’, namelijk de tentoonstelling “Ambiorix, Koning der Eburonen”. Bas Vrehen ontwierp deze samen met Peter Vos en Bart Demarsin. Het resultaat was tot 13 juni van vorig jaar te bekijken in het Gallo-Romeins museum te Tongeren.

Dit zevende en laatste artikel in onze reeks over de Fidias interieurawards gaat over de winnaar in de categorie ‘Scenografie’, namelijk de tentoonstelling “Ambiorix, Koning der Eburonen”. Bas Vrehen ontwierp deze samen met Peter Vos en Bart Demarsin. Het resultaat was tot 13 juni van vorig jaar te bekijken in het Gallo-Romeins museum te Tongeren.

De tentoonstelling draait rond de beroemde hinderlaag die de Eburonen onder leiding van Ambiorix legden voor de troepen van Julius Caesar in 53 voor Christus. Het zou de ergste nederlaag zijn die de Romeinen gedurende de Gallische oorlog zouden moeten verwerken. Caesar beschreef het tafereel in zijn De Bello Gallico en noemde de Belgen terecht de dappersten der Galliërs.Vrehen, Vos en Demarsin trachtten via hun ontwerp een sfeer op te roepen die de bezoekers probleemloos 2050 jaar terug in de tijd katapulteert. Via een soort trechter met een verlichte wand wordt men haast automatisch naar binnen gezogen. Als toeschouwer maak je als het ware deel uit van het Romeinse legioen en loop je door het donkere bos waar de hinderlaag elk moment zou kunnen plaatsvinden. Een dubbele bosprint op de verlichte wand (met een semitransparante doek en volle doek om het diepte-effect op te wekken) brengt de omgeving tot leven. Het gevoel van angst dat de Romeinen toen gekend moeten hebben wordt via de dwingende route perfect nagebootst. In totaal werden er 600 historische stukken tentoongesteld.