Doorzoek volledige site
06 juni 2017

Multifunctioneel vastgoedproject hertekent skyline Waregem (B2Ai, Wielfaert, BOGDAN & VAN BROECK)

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | ION - Steenoven - Alheembouw
Illustratie | ION - Steenoven - Alheembouw
Illustratie | ION - Steenoven - Alheembouw
Illustratie | ION - Steenoven - Alheembouw
Illustratie | ION - Steenoven - Alheembouw
Illustratie | ION - Steenoven - Alheembouw

De herinrichting van de site nabij het Regenboogstadion in Waregem-Zuid is een belangrijk speerpunt in het vernieuwingsbeleid van de stad. Als een van de belangrijke toegangspoorten tot het centrum wil het stadsbestuur deze site op een kwalitatieve, duurzame en innovatieve manier klaarstomen voor de toekomst. Projectontwikkelaars ION, Alheembouw en De Steenoven overtuigden het stadsbestuur met hun masterplan waarin ze een attractieve mix van wonen, werken, verblijven en recreatie realiseren.  

Kwaliteit, leefbaarheid, duurzaamheid en mobiliteit staan voorop in het masterplan. Tegelijk nestelt het project zich perfect in het DNA van een site die aansluit bij de open groenzone van de vallei van de Gaverbeek, het Regenboogstadion, diverse sportterreinen en Waregem Expo.

Concreet komen er aan de binnenstedelijke ring van Waregem-Zuid twee woontorens met dertien bouwlagen, een hotel, een kantoor- en retailgebouw en een apart parkeergebouw. Zo zal er enerzijds een levendige stedelijke publieke ruimte ontstaan met een grote variëteit aan functies: retail, kantoren, horeca, vergaderruimtes, sportfaciliteiten… Anderzijds komt er een duidelijke afbakening van het meer private karakter rond de woontorens.
De synergie van al deze functies wordt versterkt door de specifieke inplanting van de gebouwen waartussen voldoende doorzichten en open ruimtes zijn om door te wandelen. De vorm van de gebouwen is zo geconcipieerd dat er nergens voor- of achterkanten zijn waardoor ze een architecturaal geheel vormen.

De relatie van de nieuwe bebouwing met de bestaande omgeving en het stadion is ook duidelijk. Het retail- en kantoorgebouw, het hotel en het stadion vormen een architecturaal drieluik. En de twee woontorens markeren samen met het hotel alvast ‘de Poort van Waregem’.

Voor die integrale visie tekenen zowel de projectontwikkelaars als de drie betrokken architectenbureaus: B2Ai, Wielfaert Architecten, en BOGDAN & VAN BROECK.


Twee woontorens

De initiatiefnemers kiezen bewust voor slechts twee woontorens, maar dan wel voor twee bijzondere, waarbij de appartementen kunnen genieten van unieke vergezichten over Waregem. Ze staan los van elkaar maar vormen een twee-eenheid, elk gepositioneerd aan de rand van de vijver.

De woontorens, met dertien bouwlagen, krijgen de vorm van een verticale, gestapelde groene wijk waarbij grote terrassen met hun verschillende oriëntaties en typologieën een sculpturale indruk geven. Men kan het vergelijken met een toolbox à la carte waarvan er luikjes/schuifjes open getrokken worden met uitpandige en ruime buitenterrassen, wintertuinen, en voor de penthouses zelf, een privézwembad. Er komen 112 appartementen met mooie leefoppervlaktes en de woontorens zijn voorzien van ondergrondse parkings.

Tussen de woontorens en het hotel komt een doorwaadbare en plasmavormige waterpartij die zich rond de curves van de gebouwen slingert, met een knipoog naar de vijvers even verderop.


Kantoor, retail en hotel

Het masterplan voorziet ook een gebouw van 3.250 m² voor retail en kantoren. met een ondergrondse parking. De drie gevels zijn gelijkwaardig ‘alzijdig’ zodat men kan spreken van een keivormig gebouw met afgeronde hoeken. Het vormt een architecturaal en dynamisch geheel met het hotel en het Regenboogstadion. Daartussen wordt een plein met bomengrid aangelegd. 

Het hotel zal over zestig kamers en vergaderfaciliteiten beschikken. Ook hier zijn de gevels ‘alzijdig’. Tussen hotel en woontorens loopt een doorwaadbare waterpartij.


Apart parkeergebouw

Ter compensatie van de ingenomen parkeerzones wordt aan de overkant van de Zuiderlaan een parkeergebouw opgetrokken met drie verdiepingen voor een kleine 300 wagens. Gridmatig opgebouwde gevels en verticale houten lamellen zullen refereren naar de ritmiek van het voetbalstadion.

De parkeerbehoefte en de mobiliteit op en rond de site werd berekend door studiebureau Vectris, en dit in functie van de verwachte verkeersflow en de bestaande verkeerswegen.

GERELATEERDE DOSSIERS